Claret

A claret a francia „clairet” kifejezésből származik, amelyet a 14. századi Angliában használtak a bordeaux-i rozéfajtákra, mivel a szó maga a „tiszta”, „halvány” vagy „világos” bort jelölte. Ám ahogy később a bordeaux-i borok egyre népszerűbbé váltak, a claret az összes bordeaux-i stílusú vörösbor informális gyűjtőfogalmává vált Nagy-Britanniában. Manapság a kifejezést a borhoz kapcsolódó sötétvörös színre […]

Chutney

A chutney eredete A chutney egy szószféleség, amely az indiai konyha fontos, nagy múltra visszanyúló alapeleme. A basmati rizstől kezdve a naan kenyéren át a különféle curry-kig számos ételhez fogyasztják. Nagyon sokoldalú ételkategória, készül fűszerekkel és egyéb ízesítőkkel kiegészített nyers gyümölcsökből, zöldségekből, de a főtt változatok is népszerűek, ezeket általában húsételekhez kínálják. A chutney Európában […]

Chiffonade

A chiffonade vagy sifonád egy francia technika, amely segítségével vékony csíkokra lehet vágni a levélzöldségeket és fűszernövényeket. A szó a francia chiffon szóból jelent, amely rongyot, ruhadarabot jelent. A hosszú, vékony levélcsíkok kiválóak díszítéshez, tálaláshoz és ízesítéshez; a tésztaételektől és levesektől kezdve pizzákon át salátákig alkalmazzák. Fontos, hogy csak a szokványos formájú levelek esetén alkalmazható, […]

Carpaccio

A carpaccio története A carpaccio egy népszerű, Olaszországból származó előétel. Hagyományosan vékonyra szelt, kiváló minőségű bélszínből készül, amelyet olívaolajjal, citromlével és parmezánnal tálalnak. A velencei Harry’s Bar étteremben alkotta meg Giuseppe Cipriani olasz séf és étteremtulajdonos 1963-ban Amalia Nani Mocenigo grófnőnek, akinek orvosa nyers hús fogyasztását írta elő. A séf mustáros öntettel tálalta a vékony […]