Dresszírozás

A dresszírozás azt a műveletet takarja, amikor úgy formázod a nyersanyagokat, hogy tálaláskor szebb arcukat mutassák majd. Dresszírozhatod például a szárnyasokat, amikor egyben sütöd őket, és elrendezed a szárnyakat, valamint összekötözöd a lábakat, vagy amikor megkötözöd a sonkát, hogy mutatósabban és könnyebben lehessen szeletelni, miután elkészült. Persze a zöldségeknek és a desszerteknek is jár az […]

Dunsztolás

A dunsztolás egy hőkezelési technika, amellyel a befőtteket, lekvárokat, szörpöket, savanyúságokat tartósíthatod, hogy a nagy befőzések után télen is jóízűen lakmározhass a nyár kincseiből. A dunsztolás valójában egy csírátlanítási eljárás, de ilyenkor tartósítószerek helyett a hő végzi el a baktériumok elpusztítását, amelyek az élelmiszerek romlását okozzák. Nedves és száraz dunszt Dunsztolni szárazon és nedvesen is […]

Dinsztelés

Mi az a dinsztelés? A dinsztelés az egyik alapvető hőkezelési eljárás a sütés, a főzés és a gőzben való főzés (lásd: gőzgombóc) mellett. Bizonyos ételek, köretek elkészítésének ez az egyetlen lépése, emellett rengeteg jól ismert étel indul dinszteléssel (például apróra vágott hagyma dinsztelése magyaros ételeknél). Az eljárás lényege, hogy a húst, zöldséget vagy gombát kevés […]

Dresszing

A dresszing jelentése salátaöntet, amelyet készen is megvásárolhatsz, de miért tennél ilyet, amikor otthon, kevés összetevőből igazán mennyei salátadresszingek készíthetőek? A salátaöntet hozzáad a saláta ízéhez és állagához az egyszerű zöldsalátáktól kezdve a bonyolultabb változatokig. Salátaöntet házilag: nem nagy ördöngösség! Számos anyagot használhatsz salátaöntetek alapanyagaként, például olajokat, tejtermékeket és majonézt. Az olajos salátaöntetek, a vinaigrette-ek, […]