Konfitálás
A hűtés előtt az embereknek módot kellett találniuk az élelmiszerek tartósítására, hogy azok ne romoljanak meg. A vadászok és szakácsok a XV. századig visszamenőleg úgy készítettek a konfitált ételeket, hogy a szárnyasok lábát és szárnyát erősen besózták, majd zsírba áztatták, és hűvös, sötét helyen tárolták, hogy ott hónapokig érlelődjön. Ami kezdetben egyfajta élelmiszerbiztonságnak indult, az […]
Klarifírozás
A klarifírozás, más néven derítés, a szilárd anyagok eltávolítása a folyékony ételekből, hogy tiszta anyagot kapjunk. Ide tartozik például a vaj tisztítása a laktóz komponens kivonásával a vajzsír megtartása érdekében a ghee készítésekor. A leves klarifírozása a felszínen lebegő összetevők, húslevesnél a hab eltávolításával történik egy szűrő segítségével. Másik elterjedt módszer a zavaros lé tisztítására, […]
Keszőce / röszter
A keszőce, más néven röszter jelenthet gyorsan főtt szilvalekvárt, amelyben darabosra hagyjuk a gyümölcsöt, és használunk hozzá némi cukrot is. Elég mindössze egy fél órán át rotyogtatni, és máris kész a palacsintába, süteményekbe való finom csemege. Sokan ízesítik egy kis alkohollal, fűszerekkel, és így köt ki végül a kamrapolcon, amikor nincs idő a hosszas befőzésre. […]
Karamellizálás
A karamellizálás folyamata az édes és kesernyés ízek egyik legfinomabb természetes kombinációját hozza létre, amely akkor következik be, amikor a cukrot alacsony hőfokon főzzük, ami mind a megjelenésében, mind az ízében változást okoz. A karamellizáció során az élelmiszerben lévő cukor oxidálódik, barna színt és gazdag, enyhén édes, diós ízt kap. A karamellizált cukor a világ […]
Kandírozás
A gyümölcsök kandírozása az a viszonylag egyszerű tartósítási folyamat, amikor gyümölcsöket vagy citrusfélék héját cukorszirupba áztatjuk. A friss cseresznye és az ananász is jó választás a kandírozáshoz, amelynek során a gyümölcs víztartalma csökken, míg a cukortartalma megnő. De nem kell megállni a gyümölcsöknél: a kandírozott sárgarépa-szeletek remekül mutathatnak például a répatortán, sőt, ehető virágokkal is […]