Gasztroszínpad
programok

május 17. péntek

/hu/cache/media/2019/04/chilisszinpad.jpg

Díjnyertes chilik: a kiskerttől a világsikerig - Chili Hungária Manufaktúra és GaBko Chili

május 17., péntek 16:00

Erős kezdés a fesztivál gasztroszínpadán: két befutott hazai chilitermelő mesél nemzetközi sikerekről, megszállotságról, az alapanyagok fontosságáról, miközben verejtékes munkájuk eredményét is meg lehet majd kóstolni.

/hu/cache/media/2019/04/societeszin.jpg

Koktélok a gasztronómiában - Société Budapest és Grey Goose & Martini

május 17., péntek 17:00

A Société Budapest vezető séfje, Krasznai Norbert és cukrászséfje, Barna Zsanett a tavaszi étlapjuk három különlegességét hozza el a színpadra, amikhez Gózon Péter, a Grey Goose és a Martini márkanagykövete három izgalmas koktélt készít. Mindannyiuk számára fontosak a kiváló alapanyagok és a kreativitás, hiszen csak így lehet magas minőségű gasztronómiai élményt nyújtani, és ezt egy kóstoló keretében a közönségnek is be fogják bizonyítani!

/hu/cache/media/2019/04/_0003_bled111.jpg

A Nomától Tiranáig - Bledar Kola (Mullixhiu, Tirana)

május 17., péntek 18:00

Különleges vendégnek számít a közeli, de mégis távolinak tűnő Albánia legjobb éttermét, a Mullixhiu-t megalapító Bledar Kola, aki olyan neves éttermekben gyűjtött inspirációt az albán konyha megreformálásához, mint a Noma vagy a Fäviken. A színpadon két helyi különlegességet készít: trahana-t, ami gabona, joghurt és vaj erjesztett tésztájából készül, valamint fli-t, ami tulajdonképpen egy millefoglie, azaz sok tésztarétegből álló krémes, ráadásul ezekhez egy olivalevélből készült teát is felszolgál majd.

/hu/cache/media/2019/04/_0004_k1szinpad.jpg

Kultúrák találkozása - Konstantin Filippou** (Bécs)

május 17., péntek 19:00

A tavalyi fellépőnk, a Steirereck után ismét egy bécsi két Michelin-csillagos étterem séfje mutatkozik be a Gourmet színpadán: a saját éttermét vezető Konstantin Filippou, akinek nem csak az osztrák és mediterrán ízeket vegyítő fine dining konyhája izgalmas, de személyes története és személyisége is magával ragadó. Ha nem kóstoltál még két csillagos ételt, akkor most itt a lehetőség, hiszen Filippou az étterem egyik emblematikus ételét készíti és kínálja a nézőknek!

május 18. szombat

/hu/cache/media/2019/04/_0001_2dab3b34-08bd-46bf-b437-edef0a874c3f.jpg

Kamut, nem kamu! - Artizán Pékség

május 18., szombat 13:00

A pesti belváros egyik legjobb péksége, a kizárólag helyben sült, adalékmentes és kiváló minőségű pékáruiról ismert Artizán tulajdonosa, a fél világot megjárt Fekete Gergő beszél a valódi kézművességről, miközben kamut lisztből és kovásszal készít egy remek focacciát, amit a nézők természetesen meg is kóstolhatnak majd.

/hu/cache/media/2019/04/_0007_csiramale.jpg

Csíramálé Köveskálról - Kővirág Étterem

május 18., szombat 14:00

Az ismert vidéki étterem ifjú séftehetsége, Tóth Pál olyat hoz a színpadra, amit kár lenne kihagyni: a címben említett ősi magyar desszert mellé lesz barnasörös keksz, de angusmarhából is készül majd egy remek fogás. Az ételek mellé desztillált hangyákból (igen, hangyákból) készült sört lehet majd kóstolni, amelynek receptjét is megismerhetjük majd.

/hu/cache/media/2019/04/_0004_pestii2.jpg

A főzés gyerekjáték! - Pesti István (Platán Étterem)

május 18., szombat 15:00

Pesti István, a legjobb vidéki éttermek között számontartott tatai Platán Étterem séfje nem először áll a Gourmet színpadára, viszont ezúttal nem egyedül, hanem különleges vendégekkel érkezik: a népszerű főzőműsorból ismert gyerekekkel főz majd közösen. Hogy pontosan mit hoznak magukkal az maradjon meglepetés, egy azonban biztos, a jókedvet és a kacagást nem felejtik otthon!

/hu/cache/media/2019/04/_0002_tortamintfestovaszon.jpg

A torta, mint festővászon - Horváth Alexandra (Egy csipet torta)

május 18., szombat 16:00

Az egyedi tortáiról és desszertjeiről ismert Horváth Alexandra, az Egy csipet torta tortastúdió tulajdonosa műhelytitkokat oszt meg, miközben a mai trendeknek megfelelően művészi módon díszit fel két tortát. A végén persze kóstolni is lehet majd, és az is kiderül, hogy mi fán terem a ruby csokoládé.

/hu/cache/media/2019/04/_0003_raczjeno.jpg

Ázsia mesterfokon - Rácz Jenő

május 18., szombat 17:00

Rácz Jenő egyike azon keveseknek, aki külföldön szerzett Michelin csillagot, ráadásul igen fiatalon. A Konyhafőnök műsorból ismertté vált séf igazi szakmázós előadást tart, amelyben többek közt szó lesz pikáns glézről, deaktivált élesztőkrémről, karbonizált zöldalmáról, Dashi zseléről, és persze az umami ízhatásról is. A Shanghai-ban eltöltött évek egy ázsiai hangulatú ételben tükröződnek majd vissza, amit mindenkinek érdemes lesz megkóstolnia!

/hu/cache/media/2019/04/_0002_lee1.jpg

Művészet és szenvedély a tányéron - Lee Jong-kuk (Lee Jong-kuk 104*, Szöul)

május 18., szombat 18:00

A Gourmet történetében először lép színpadra tengerentúli Michelin-csillagos séf, nem is akárki: Lee Jong-kuk, a szöüli művészséf, aki nem csak maximalizmusáról és autentikus, egyben kortárs fine dining ételeiről, de az évtizedekig érlelt szószairól és pasztáiról is ismert. A színpadon nemcsak hitvallását, de egyik ikonikus ételét (black food) is megismerhetjük!

/hu/cache/media/2019/04/_0001_1twinsszinpad.jpg

Orosz ízlés újraköltve - Ivan és Szergej Berezutszkij (Twins Garden, Moszkva)

május 18., szombat 19:00

Az orosz és egyben a nemzetközi csúcsgasztronómiába alig másfél éve berobbanó Twins Garden ikerséfjei arra szövetkeztek, hogy a helyi alapanyagokért való rajongásukat a lehető legkifinomultabb formában másokkal is megosszák. Az ország méretét, klimatikus és kultúrális sokszínűségét tekintve ez nem kis feladat, ráadásul mindezt megpróbálják majd egy ételbe sűríteni a műsor végére.

Május 19. vasárnap

/hu/cache/media/2019/04/_0008_croisant.jpg

A croissant sztori - FREYJA Pékség

május 19., vasárnap 13:00

Az idei év egyik legsikeresebb fővárosi üzletnyitása a Freyja Pékségé, ahol minden a croissant körül forog. A croissant sztorit Dormán Péter alapító meséli majd, miközben a kovásszal és sok vajjal készülő leveles tészta rejtelmeibe is beavatja a nézőket. Ha nem jutottál el a Szövetség utcai üzletbe, akkor itt az ideje tökéletes croissant kóstolni!

/hu/cache/media/2019/04/_0000_max1.jpg

Fülétől a farkáig - Max Stiegl (Gut Purbach, Burgenland)

május 19., vasárnap 14:00

Max Stiegl, az osztrák gasztronómia egyik fenegyerekének elődásából kiderül, hogyan inspirálta a francia konyha a hagyományos burgenlandi ízek felfrissítésére, és miért rajong annyira a belsőségekért, amiért még Antony Bourdain is tett egy kitérőt hozzá. Max a Gourmet színpadán sem nélkülözi majd a kreatívitást, tormás húst készít sörrel.

/hu/cache/media/2019/04/sor.jpg

Sör és gasztronómia - Szilva János (Borsodi), Bart Dániel, söríró, Varga Dani (Aum Étterem)

május 19., vasárnap 15:00

Az elmúlt évtizedben hazánkban is felpörgött a minőségi sörkultúra, amely lassan, de biztosan beszivárog az igényesebb gasztronómiába is. Erről a témáról beszélget majd néhány remek sör mellett Szilva János, a Borsodi Sörgyár igazgatója és Bart Dániel, söríró és a kisüzemi sörfőzés szakértője, miközben Varga Dani, az Aum Étterem séfje készít a sörökhöz passzoló ázsiai ételt.

/hu/cache/media/2019/04/feketezsoka.jpg

Mangalica: a termelőtől az asztalig - Fekete Zsóka és Tóth Szilárd

május 19., vasárnap 16:00

Minden évben terítékre kerül egy alapanyag, amelynek témáját a termelőtől az asztalig feldolgozzuk. Idén a magyar gasztronómia egyik büszkeségére, a mangalicára esett a választásunk. Ehhez két szakavatott vendéget hívtunk meg: Fekete Zsókát, mangalicatenyésztőt és Tóth Szilárdot, a tavalyi Gourmet díjazott séfjét, aki nemcsak a konyhában mangalicarajongó. Főzés és kóstolás közben Szilárd hamarosan nyíló új étterméről is mesél majd.

/hu/cache/media/2019/05/jeremysalamon.jpg

A magyar konyha új New York-i nagykövete: Jeremy Salamon

május 19., vasárnap 17:00

A magyar származású fiatal séf, akiről még nagyon sokat fogunk hallani, mert minden bizonnyal ő lesz a magyar konyha szenvedélyes és hiteles amerikai hangja. Mindössze huszonöt éves, ragyogóan tehetséges, még éppen csak elindult a saját, önálló kulináris útján, de New York máris felfigyelt rá. Gyerekkorában magyar nagymamája ételein nőtt fel, később a legendás Láng György angol nyelvű szakácskönyve vált a bibliájává, amely fellobbantotta a magyar konyha iránti szenvedélyét. Frissen, kreatívan és bölcsen látja a gasztronómiánkat, érzi, és tudja, hogy hogyan lehet a világ kulináris fővárosában felvirágoztatni és vonzóvá tenni. A színpadon ebből ad ízelítőt.

Jeremy Salamon előadása a LOT Polish Airlines támogatásával valósul meg

/hu/cache/media/2019/04/_0000_bocus.jpg

Pohner Ádám (Kistücsök) és a Bocuse d'Or csapat

május 19., vasárnap 18:00

A Bocuse d’Or rangos világversenyén előkelő helyen végző magyar csapat idén is bemutatkozik a Gourmet közönségének. Pohner Ádám és Csillag Richárd séfek Segal Viktor coach-csal kiegészülve mesélnek majd az idei verseny kihívásairól, de közben a kezük sem áll meg, hiszen több ételt is elkészítenek majd a nézők kedvéért: lesz Szent Jakab kagyló, szemesi zöld spárga, tojássárgája ravioli és pastis szósz, igazán méltó befejezést adva ezzel a gasztroszínpad programjainak.

/hu/cache/media/2019/05/gourmetdij.jpg

Gourmet díjátadó és záró koccintás

május 19., vasárnap 19:00

A közönségszavazatok és egy szakmai zsűri döntése alapján is kiemeljük és elismerjük a fesztivál legjobb kiállítóit és ételeit. Az esemény a fesztivál záróprogramja is egyben, amelyen közös koccintással köszönjük meg a kiállító éttermek áldozatos munkáját.

Támogatóink