Különleges sörök,
világszínvonalú olasz pezsgők
és magyar gin

Belga sörklasszikusokat, egzotikus sörkülönlegességeket, régi-új pilzeni sört, a franciák nyomában járó exkluzív olasz pezsgőt és magyar ginből készült koktélokat is kóstolhat, aki a Gourmet Fesztiválon az alkoholos italokra is nyitott.

A Gourmet Fesztivál egyik kiemelt témáját adó sör frontján lejtős a pálya. „Egy alap lágersör legalapvetőbb párja a fűszerpaprika: egy zsíros, paprikás ételhez nagyszerűen mennek a világos lágerek, pláne, ha még csípős is a fogás” – mondja Bart Dániel, a magyar kisüzemi sörfőzés egyik motorja.

A Gasztroszínpadnál a kíváncsiak mélyebben is elmerülhetnek a sör+étel párosítások és a sörfőzés kulisszatitkaiban Bart Dániel és a Borsodi Sörgyár gyárigazgatója, Szilva János segítségével. A történeteket és trükköket Varga Dániel, az Aum Étterem séfjének helyben készített fogásai kísérik majd, aki belga söröket (Leffe, Stella Artois, Hoegaarden és Belle Vue) is beépíti az ételekbe.

A négy belga ikon önállóan is megjelenik a fesztiválon a Belgium Büszkeségei Faházban, amit biztosan érdemes meglátogatni, hiszen a belépő része egy ide szóló kóstolójegy is. Aki többféle sör és étel kombinációt is kipróbálna, annak néhány ökölszabályt érdemes követni: a búzasörök általában jól működnek halételekkel, a Leffe blond kacsával és libával, a Leffe dark marhával, csokoládéval és barna szószokkal, a Hoegaarden Rosé gyümölcsös desszertekkel és szárnyasokkal, a Belle Vue megint csak gyümölccsel, míg a Stella Artois-t salátákhoz vagy sósabb ételekhez érdemes választani.

/hu/cache/media/2019/04/_0001_harmadikitalos.jpg

Bielik István/24.hu

Jön a lágerek reneszánsza

A Gourmet Fesztiválon természetesen a régió klasszikusa, a prágai Staropramen is jelen lesz. A cseh sör a Budapest BBQ-val közösen jelenik meg: Serényi Zsolt séf az italhoz komponálja fogásait, a reuben szendvicset, a faszénen készített fasírtot és a napi BBQ ajánlatokat.

A már idézett Bart Dániel szerint a kézműves sörök világában is éppen a Staropramenhez hasonlóan cseh gyökerű, pilzeni típusú sörök reneszánsza figyelhető meg, egyfajta visszarendeződésként az egyre különlegesebb felsőerjesztésű főzetek kultusza után. „Természetes, hogy ha ennyire kileng egy inga, idővel vissza is lendül” – mondja.

„A lágereket itt, Közép-Európában találták fel, hogy aztán a műfaj amerikai közvetítéssel az egész világot meghódítsa. Lenézett műfajjá csak az utóbbi pár évtizedben vált, azóta, hogy a globális élelmiszeripar a költséghatékonyság jegyében a felismerhetetlenségig hígította. Nem csoda hát, hogy igyekszünk visszatalálni a gyökereihez – ez a mi sörünk. Ennek a sörnek azonban nem mindig áll jól a tupírozás: minél jobban hasonlít az őstípushoz, annál jobb, ehhez viszont tapasztalt, harcedzett sörfőző kell.”

A megszokott különlegességek

Bart saját érdekeltsége, a Hekkelberg is lágereket hoz (ezeket is Csehországban főzik), de a békésszentandrási sörfőzde például egy erős, 6-7 százalékos imperial változattal csavar egyet a műfajon. Nem véletlenül: Bart szerint a kézműves sörök magasabb árszintjét egyelőre különlegesebb ízeknél fogadja el a közönség, így a Gourmet Fesztiválon megjelenő kis főzdéktől is inkább felsőerjesztésű sörökre, IPA-kra és ale különlegességekre számít.

„Az a fontos, hogy mostanra a magyar kézművessör-készítők is értik, hogy nem a nagyüzemi sörökkel versenyeznek, hanem az italok teljes világával, a párlatokkal, üdítőkkel, borokkal és energiaitalokkal együtt. Szerencsére a kínálat mostanra olyan sokoldalú lett, hogy bármilyen ital rajongójának tudunk mutatni egy kedvére való sört. Az elmúlt 15 évben nagyon kreatívvá vált ez a szektor: ide jött mindenki, aki ki akart törni. Viszont mindenki másmilyen háttérrel érkezett, senki sem született kézművessörös. A különféle ízlésirányokból érkező alkotók révén a craft beer hihetetlen rugalmas világa magába olvasztja a világ összes ízlését.”

/hu/cache/media/2019/05/staropramenitaloscikk.jpg

A legjobb nem francia pezsgők egyike is érkezik

„Ha Champagne-t kivesszük a játékból, két észak-olasz terület, Trendo DOC és Franciacorta tudja a legjobb klasszikus erjesztésű pezsgőket nyújtani. A Ferrari pezsgőház az előbbi régióban dolgozik, és a legjobb nem champagne-i pezsgőkészítők között van a világon: éveken át volt, hogy csak aranyérmet kaptak a világbajnokságon, ami egészen rendkívüli eredmény” – mondja Márkus György champagne-szakértő az idei Gourmet Fesztivál egyik sztárvendégéről. „Kicsit másabb, gyümölcsösebb ezeknek a pezsgőknek az ízvilága, egy lehelletnyit kevesebb bennük a komplexitás, de roppant jó, nagyon kedvelhető pezsgők jönnek innen. Érettebb szőlőből készülnek, és ez az érettség adja a komplexitásukat.”

A Champagne-nal való összehasonlítás nem véletlen: a klasszikus eljárással készülő, palackban érlelt pezsgőknek ez a francia borvidék az alfája és omegája. Nem csak az olasz, de az ausztrál, kaliforniai, mi több, újabban angol vagy kínai pezsgőkultúra is innen ered, európai szakértők, francia pezsgőházak indítják be, és a champagne-i szőlőfajtákat használják alapanyagul. Így van ez az 1902-ben alapított Ferrarival is, ahol eleve az volt a célkitűzés, hogy a saját terepükön vegyék fel a mintakép franciákkal a versenyt. (Csak hogy kóstolás közben gyorsan elmondhassák a proseccóval példálózó ismerősöknek, mennyire másról van szó, amikor olasz csúcspezsgőről beszélnek: azok a széles körben ismert habzóborok lényegesen egyszerűbb eljárással, rövidebb érleléssel, egy helyi szőlőfajtából készülnek. „Csak a színe ugyanaz, de teljesen másról beszélünk” – mondja ezekről Márkus György. „Még a buborékok is mások, kevésbé kifinomultak, tolakodóbbak benne. Proseccóból is vannak jók, de fontos, hogy az teljesen másik világ.”)

A Ferrari pezsgőkkel az exkluzív programok keretében egy pezsgőebéden és egy mesterkurzuson is találkozhatunk.

/hu/cache/media/2019/04/_0000_masodikitalos.jpg

Boraszportál

Az első magyar klasszikus ginben még mák is van

„Főztek már Magyarországon gint, de az európai gin-láz újabb hulláma most ért el hozzánk: mi vagyunk az első klasszikus itthoni London dry gin” – mondják az Opera Gin Budapest munkatársai. A műfaj szabálya, hogy a finom ízjegyeket adó fűszerek nem utólag, hanem lepárlás során kerülnek a főzetbe, közülük az illatot meghatározó boróka a lényeg.

Dámosy Bálint ginkovács, a kézműves főzde alapítója ezen szabályokon belül is karakteres italt alkotott: a Gourmet Fesztiválon is bemutatkozó új szereplőnek a szokásosnál is magasabb, 45 fokos az alkoholtartalma, és arra is ügyeltek, hogy magyar jelleget is kapjon. Ez nemcsak abban merül ki, hogy hazai, a főzde munkatársai által szüretelt borókával készült, de a levendula és grapefruit-héj mellé még egyedülálló módon még mák is kerül bele, amely egyfajta földes karaktert ad neki. A Gourmet Fesztiválon többféle koktélban, és persze hozzá illő prémium tonikkal kínálják majd az Opera standjánál.

/hu/cache/media/2019/04/_0002_elsoitalos.jpg

Wineflow

Támogatóink