Info

Hat érv, hogy miért a mangalicát választottuk az idei Gourmet fesztivál “címerállatává”

2017.05.10. 09:45

A Gourmet Fesztivál minden évben egy adott téma köré szerveződik. Ez korábban egy-egy jellegzetes, népszerű étel volt (volt már például a gulyás, a paprikás csirke vagy a rakott krumpli), tavaly óta viszont alapanyagokat állítunk a figyelem középpontjába. Idén az eperre és a mangalicára esett a választás. Az eper az induló szezonra való tekintettel talán nem szorul magyarázatra, de a mangalicát azért alátámasztanánk, és az alábbi hat pontban megindokoljuk, hogy miért lesz ez az alapanyag a főszereplő az idei fesztiválon.

 
1. Nemzeti kincs
 
A mangalica a magyar állattenyésztés egyik sikertörténete. Az alig negyed százada még kihalófélben levő állatot (összesen 190 darab volt belőle Magyarországon), spanyol sonkakészítők fedezték fel újra magyar közreműködéssel, és indították el a mangalica reneszánszot, olyannyira, hogy ma már Japánban és Amerikában is sztárfajtának számít. 
 
2. Simán a világ élvonalában van
 
Mert a húsa simán felveszi a versenyt a világ élvonalában sztárként ünnepelt disznókéval. Jelenleg Spanyolországban, Amerikában és Japánban terítik nagyobb mennyiségben, de a Baumgartner család szőke mangalicáiból készített érlelt tarja pár éve komoly díjat is nyert az olasz Gambero Rosso magazintól. És az olaszok nem esnek hasra bármilyen felvágottól.
 
3. Igazi terroir-disznó
 
Amikor a már említett sonkások ( a több generáció óta ezzel foglalkozó Olmos család) szaporítási céllal pár egyedet kivittek Andalúziába, csalódniuk kellett: egy idő után azt vették ugyanis észre, hogy a kivitt példányoknak megváltozott a húsuk, a szőrzetük is, és elkezdtek hasonlítani az ottani sertésekhez. Ezt a sztorit egyébként a Történet a mangalicáról dokumentum filmben mesélték. Igen, a mangalicáknak van egy saját dokumentumfilmjük is.
 
 
4. Mert jó zsíros
 
És azt mindenki tudja, hogy ami zsíros, az mindig sokkal finomabb, mint ami nem az. A zsír ugyanis nemcsak abban segít, hogy szaftos maradjon a hús, ha sütjük, de nagyon fontos szerepe van abban is, hogy hogyan érzékeljük az ízeket. Számtalan kutatást végeztek már ebben a témakörben, és a jelenlegi konszenzus szerint a zsírok sokkal intenzívebbé, teltebbé és kerekebbé teszik az ízeket.
 
5. Mert egészséges(ebb)
 
Jó, ez talán egy kicsit erős állítás egy olyan országban, ahol a lakosság nagy része a zsíros ételek fogyasztása miatt szenved krónikus betegségekben, de az tény, hogy a mangalica zsírsavprofilja sokkal szívbarátabb, mint az egyéb sertéseké, ugyanis több benne a telítetlen zsírsav. 
 
6. Ráfér egy kis hájp
 
Jelenleg - kis túlzással talán - a mangalica sorsa a spanyol sonkaeladásoktól függ. A hazai kereslet csekély, nemcsak a sonka, de a többi rész iránt is. Igen, a lassan növő mangalica húsa drágább, mint a dömpingtenyésztett, gyorsan növő fehérsertésé, és igen, ez a rendkívül árérzékeny hazai piacon komoly versenyhátrányt jelent. Hiába a tenyésztők áldozatos évtizedes munkája, itthon még mindig nem szoktak vissza az emberek a mangalicára, úgyhogy épp itt az ideje, hogy egy kicsit odafigyeljünk rá!