Info

Hazai pálya - fellépők a Gasztroszínpadon

2017.04.18. 11:02

Az idei Gourmet nemzetközi meghívottjairól már volt szó, de amint azt az eddigi évek során megszokhattuk, hazai sztárokban sem lesz hiány. A színpadon az eddigieknél is izgalmasabb bemutatók és kóstolók várják a látogatókat.

 
A fesztiválra nemcsak a kiállítók közé sikerült a hazai gasztronómiai élet színe-javát elhívni, de a szokásosan jó hangulatú színpadi beszélgetéseken, főzéseken is izgalmas nevekkel találkozhatnak az érdeklődők. A konyhafőnök első két évadának séf zsűritagja, Bernáth József epres spárgás panna cottával indítja a pénteket. A panna cotta készítés önmagában izgalmas és tanulságos minden hobbicukrász számára, hiszen nagy klasszikusról van szó, aminek otthon viszonylag ritkán áll neki az ember, viszont ha mindezt egy olyan profi mutatja be, mint Bernáth, lehet, hogy többen is kedvet kapnak hozzá.
 
Amióta itthon is komolyabban érezhető a kávéforradalom hatása, egyre másra nyílnak a kézműves, vagy specialty kávézók. Azt viszont kevesebben tudják, miközben a reggeli flat white-jukat vagy kapucsínójukat iszogatják, hogy a hazai baristák komoly nemzetközi sikereket is elkönyvelhetnek, nem egy és nem két helyen dolgoznak aranyérmes kávémesterek. Az idei kávékészítő világbajnokság 5 kategóriájának és a World of Coffee kiállításnak Budapest ad otthont, úgyhogy három napig kávégurukkal lesz tele a város. A Magyar Barista válogatottat mi is elhívtuk, hogy meséljenek pár érdekes dolgot a versenyről és a feketéről. 
 
Ahol kávénak van hely, onnan nem hiányozhat a tea sem. Pontosabban az utóbbi évek nagy tengerentúli diadalmenetét élvező japán teakülönlegesség, a helyi teaszertartások elengedhetetlen kelléke, a porított matcha, ami ma már Amerikában és Európában az erre a célra kialakított matcha bárok alapkelléke is. Egy ilyen bárt futtatott föl Milánóban Pécsvári Tünde, aki erről mesél vasárnap délután háromtól, persze egy csésze matcha mellett.
 
 
Noha a veganizmus sokak szerint homlokegyenest ellenkezik egy ilyen fesztivál szellemiségével, Steiner Kristóf, a mozgalom egyik legismertebb hazai propagálója azt mutatja majd meg a színpadon, hogy ez nem feltétlenül van így. Nemhogy magas élvezeti értékkel bíró ételeket lehet készíteni mindenféle állati eredetű alapanyag (tehát a húson túl méz, tej, tejtermékek stb.) nélkül, de olyan ételeket is, amik megszólalásig hasonlítanak húsos párjaikra. Vegán „pulled pork” és sajttorta is szerepel a kóstolómenüben, amit az egyik legnépszerűbb magyar vegán szakácskönyv szerzője készít szombat délután. 
 
Hogy a borokat sommelier-k ajánlják a jobb helyeken az természetes. Hogy bizonyos helyeken vannak tea és víz sommelier-k, az sem megy különösebben újdonságszámba. Azt már biztos kevesebben tudják, hogy van olyan is, hogy osztriga sommelier. Szabó Péter (ex-Vörös Homár) is közéjük tartozik. Tavaly kardhalat filézett nagy ováció közepette, most pedig az itthon még viszonylag gyerekcipőben járó rákfogyasztásnak ad majd komolyabb lökést. Szombat délután megtanulhatjuk, hogyan kell tisztítani, illetve előkészíteni a homárt, és természetesen azt is, hogy mi minden készíthető ebből a különleges alapanyagból.
 
A vasárnap a kovász jegyében indul: a gasztroérzékeny tévésztár Till Attila a hazai kenyérforradalom egyik élharcosával, Vajda Józsival (Pékműhely) süt igazi kovászos kenyeret (nyilván nem akkor állnak neki, hiszen ahhoz jóval több idő kell, de elég sokat megmutatnak majd a színpadon is). A kóstoló mellett akad majd pár otthoni kenyérsütéshez is remekül használható tipp, és Józsit ismerve abban is biztosak lehetünk, hogy a szimpla kovászos kenyér mellé készül valami extrább kenyér is.
 
Vasárnap délután még két családias hangulatú program is lesz: a főváros egyik legpatinásabb családi étterme, a nemzetközi szinten is jegyzett Rosenstein étteremből Rosenstein Tímea készít dödöllét, méghozzá nem is akárhogyan. A kanizsai dödölle eredeti receptjét Pölcz Lászlónétól, mindenki Irma nénijétől, a kanizsai dödölle nagykövetétől tanulta meg, és ezt fogják elkészíteni, természetesen Irma nénivel közösen. Aztán Gianni Annoni és Alessandro a magyar és olasz konyhaművészet mély, hogy ne mondjuk esszenciális rokonságát demonstrálandó – hagyományos magyar alapanyagok felhasználásával készítenek autentikus olasz fogásokat.
 
 
Pesti István neve, sajátos, karakteres és néhol bizony extravagáns gasztronómiai stílusa miatt először a régi Babel étterembe, később a – neki köszönhetően Michelin csillagot szerző – Tantiba csábította az ínyenc közönséget. A népszerűsége csúcsán Tatára, a Platán Étterembe igazoló Pesti vasárnap este mesél a színek, textúrák és ízek kölcsönhatásáról vallott filozófiájáról. De fellép Pesti egykori étterme, a fővárosban már intézményszámba menő Babel is: szombaton Veres István kreatív séf és Langer Gábor operatív séf a Gourmet színpadán egy különc édes ételt készít majd el, amit természetesen meg is kóstolhat majd a közönség. Ha már csúcséttermekről van szó, vasárnap láthatjuk a színpadon a csillagát idén is megtartó Onyx éttermet és séfjét, Mészáros Ádámot is.
 
Az elmúlt időszak gasztroszcénája a Bocuse d’Ortól és Széll Tamás fantasztikus eredményétől volt hangos. Tamást és csapatát kértük meg, hogy segítsen a Gourmet fesztivál új, hagyományteremtő záróeseményében: régi álmunk válik valóra azzal, hogy idén már díjazzuk a Gourmet legjobb kiállítóit, a legkiválóbb ételek készítőit, legyen szó előételről, főételről vagy desszertről. A díjakat a Bocuse d’Or csapat és a szakmai zsűri közösen adja át vasárnap este hét órától. 
 

Gasztroszínpad - teljes program