Info

Menükben lubickolva - Mit ehetünk a fesztiválon?

2016.05.10. 14:31

A rutinos fesztiválozók akár komplett napokat szentelnek egy-egy témakörnek, szépen, ívelten fölépítve. Halas, húsos vagy akár zöldséges napot is tartva, a desszertekről nem is beszélve. A Gourmet Fesztiválon ráadásul sokezer kilométer utazást megspórolva kóstolhatjuk körbe Magyarországot, hiszen egy helyen ennyi kiváló étterem, cukrászda, bár és alakulat, ilyen gazdag kínálattal soha máskor nem csíphető el.

Csodálatos szaftok

Ha mondjuk, tartjuk magunkat a húsos kezdéshez, akkor Bíró Lajos rántott húsa a Buja disznó(k) színeiben, vagy az Anyukám Mondta báránypájslija a komolyabb versenyzők közé tartoznak, akárcsak a Baricska szarvasgombás vaddisznógombóca. Nagy várakozás előzi meg a szarvas megannyi alakját, hiszen ez a hús már a Bocuse d’Or-on is főszerepet kért magának és az idei Gourmet-n is jó eséllyel pályázhatunk rá, hiszen a halak és a vadak a fesztivál kiemelt alapanyagai. Szarvast a megszokottól talán némileg eltérő és különleges formában találhatunk: a Borkonyhánál bao, az Ikonnál fasírt, a Jankovich-nál kimbab, a Kiosk-nál burger készül belőle. A Céltoronynál és az Egy füst alatt pultjánál pedig az önfeledt, igazi ingujj-felgyűrős falatozás a jutalom: a marharostélyostól a vaddisznólapockáig, a marhaszegytől a disznóoldalasig várnak ránk a kalandok.
 

Ruganyos halak

Halas futamainkon is legalább enniyre gazdag kínálattal számoljunk, ráadásul aki sok halat eszik, tovább él, így nemcsak a pillanatnyi örömökért csábulhatunk el. A Macoktól el is várjuk a szilvásváradi pisztrángfilét, a Nobutól is kötelező szasimit vagy kagylót kóstolni, arról már nem is beszélve, hogy a szokásos Salon-meglepetések sorában ezúttal hekkelésről szól a fáma, mindenképp nézzünk utána Wolf András mit is gondolt erről! A Tanti harcsája, a Villa Medici ördöghalpofája, a Jamie’s Italian rákarancinije vagy az Erhardt HotFishDog-ja is tartogat izgalmakat. A Gusteau bőrén sült durbincs, a Halkakas chilis-gyömbéres halgolyók, a Jankovich pedig fafülgombás harcsapaprikás formájában varázsolják a halakat a tányérunkra.
 

Édes álmok

Azt tudjuk, hogy a cukrászdák legjobb darabjaikkal érkeznek, ugyan mi mással is várná a vendégeket a Gerbeaud, a Pataki, az Angelo, a Desszert.Neked, a Cake Shop, a Marangona vagy a Naspolya Nassolda. Ám a Gourmet-n az éttermek is hozzák a harmadikat, amikkel megmutathatják, hogy a végére is tartogatnak valami meglepetést. A Costes meggyes pitéje, a Rókusfalvy csokoládés tarhonyamousse-sza, vagy a Rosenstein flódniszivara után pont jól fog esni a Larus eper-rebarbara kompótja…
 
Esetleg repetát, valaki?
 

A teljes menü itt olvasható / letölthető