Info

Show + főzés = Gasztroszínpad

2016.05.05. 11:39

A fesztivál egyre izgalmasabb programhelyszínévé vált a színpad, ma már számos kihagyhatatlan bemutató és beszélgetés zajlik rajta, amelyeket a lelkes közönség akár esőkabátban, akár napernyőkkel védekezve, de jellemzően teltházzal jutalmaz. Jártunkban-keltünkben úgyis útba esik, nézzük is át, milyen eseményekre telepedhetünk oda a színpadhoz.

Erős péntek, sztárokkal

Május 13-án, pénteken a babonások is bátran válasszák a gasztroszínpadot, biztosan nem lesznek szerencsétlenek, hiszen látványos és szórakoztató programokat ígérnek az idei első fellépők. Rögtön a végéről, a desszertekkel indítunk: Kárai ÍzHuszár Dávid mutatja be, élőben mire képes, ha hozzájut némi vadon termő alapanyaghoz. Őt követi Szabó Győző, aki immáron fél éve oszlopos tagja a Belvárosi Piacnak (Steamboo). Bambuszpárolóval és jó sok gőzzel megspékelt műsorát a Boutiq’ Bar követi, akik olyan pult alatti sztorikat osztanak meg a nézőkkel, mint a tökéletes Daiquiri elkészítése, és hogyan lesz valakiből bártender, amellett hogy pszichológus és terapeuta is egyben. Ezt követi a Tanti séfje, Heiszler Olivér. A Michelin-csillagos séf grillezéssel és fermentálással egybekötött kóstolóval koronázza meg a pénteket. Végül a Bocuse d’Or európai selejtezőjén szereplő magyar csapat tagjai Széll Tamás vezetésével tartanak élménybeszámolót az idén Budapesten rendezett világhírű szakácsversenyről.
 

Szombat: csodás kalandok a Föld körül

A szombat stílusosan és lezseren kezdődik: Bernáth József, a tévéből is ismert séf a felnőttek után most a gyerekeket csábítja a konyhába, és gyerekekkel, gyerekeknek főz. Három órától Kató András, a Terroir Club alapítója, nemzetközi borakadémikus lesz a borkedvelők kalauza, és végre kiderül, hogy miért jó a bio a szőlőnek, a bornak és borivóknak. A bor után pompásan fog esni egy szelet valódi nápolyi pizza. Az IGEN csapata fogja ezért megmutatni, hogyan lehet valódi pizzát sütni az otthoni konyhánkban. Természetesen a hal és vad sem hiányozhat a színpadról, a Street Kitchen közkedvelt bloggerei, Zé és a Burgerpápa, Jancsa Jani vagány street food falatkákat készít a fesztivál két ikonikus alapanyagából. A legújabb generáció képviseletében a 23 éves Pohner Ádám 26 éves lengyel kollégájával, Mateusz Wichrowskival elegyítik a hagyományt és az evolúciót. A Budapest-Tata tengelyt Pesti István villantja föl, a Tantiból a Platánba igazolt séf vaddisznóból varázsol Ázsiát a tányérra.
 

Vasárnapi, de nem matiné

Az egészséges reggeli immáron nemcsak illuzió, már ami a budapesti kínálatot illeti, a Naspolya Nassolda vegán betyárjai meg is mutatják a színpadon, mit értenek alatta. Vigyázat, ropogós magvak és gyümölcsök előnyben! Ezután ismét egy ázsiai kitérő jön, a Food Network prezentálásában, Ching He Huang hozza a klasszikus, otthon is könnyedén elkészíthető ízeket. Vrábel Kriszta a cukrot és a fehérlisztet száműzi, édességei ezek nélkül készülnek el, csak tessék megkóstolni, hogy így is lehet ám finomat sütni! Ellenpontozásként az ÉdességLabor és a Kézműves Cukrászat veszi át a terepet, hogy utána viszont csillagszóróként ragyogja be a fesztivált a Costes és a Costes Downtown, és a két séf: Palágyi Eszter és Tiago Sabarigo. Amiről a város susog, az az Urban Tiger, be is mutatkoznak a színpadon, hogy utána őket, a színpadi programok igazán méltó lezárásaként egy embernagyságú kardhal, nomeg a Vörös Homár csapata kövesse.
 
A kardhalbontással még nem ér véget a program, hiszen közben a színpadon szerepcsere történik: a korábbi évek záróprogramjának hősei, Bíró Lajos és Segal Viktor séfek veszik kezükbe a mikrofont, a műsorvezetők, Mautner Zsófi és Jókuti András, továbbá Harmath Csaba és Vajda Pierre gasztrokritikusok pedig a friss halfilékből készítenek versenyfogásokat. A jóhangulatú zsűrizést követően győztest is hirdetnek, majd a szereplők közös koccintással búcsúznak a fesztivál közönségétől.
 
 

A részletes programbontást itt találod!