Speciális étrend mellett is sokat mutat a Gourmet

2018.05.16. 09:52

A glutén- vagy a laktózérzékenyek is bátran kiköltözhetnek a Millenárisra: több napig lesz mit kóstolniuk. A vegetariánusoknak, vegánoknak is izgalmas fogásokkal készülnek az éttermek.

Hosszú a gabonamentes étlap

Ha gondolkodnának, a gluténérzékenyek egészen nyugodtan vegyenek hetijegyet az idei Gourmet Fesztiválra. A számos kiállítónak köszönhetően jóval több opciót találnak majd a fesztiválon, mint egy átlagos bisztró étlapján – egy nap nem lesz elég a felét sem körbeenni. Kezdjük talán a legjobb hírekkel: bőség van desszertekből! Gabonaliszt-mentes a Chez Dodo összes macaronja, a Gerbeaud Esterházy-szelete, az Émile idézőjelbe tett túrógombóca, az Ikon bazsalomkaviáros joghurthabja, a Kistücsök édes tejföllel kínált bodzakaviárja, és ha fanyar fogásokról is szó lehet, akkor az Esca kaporfagyija is. Még mindig a kiváló híreknél maradva azt is rögzítsük idejében, hogy a Gourmet Fesztivál hivatalos 2018-as védőitalát, a pezsgőt – bár erjesztéssel készül - természetesen a gluténérzékeny vendégek is élvezhetik, hiszen ezek az italok sosem láttak gabonát.
 
Előételekből izgalmasnak tűnik az Arany Kaviár kaviárkóstolója, a Buddha Bar különleges, kaviáros Kalifornia tekercse (ez, ugye, eredetileg az uborkás-avokádós-rákhúsos szusi), a Deák St. Kitchen lazactatárja, az Émile pisztráng panna cottája, a Sauska 48 malacfül cevichéje és a Villa Medici pezsgőhabos, marinált libamája. Levest a Larus (passiókrémleves) és az Oliva (gombaleves vaddisznópofával) is hoz. 
 
Aki fajsúlyosabb fogásokra vágyik, az nézze meg, miért van idézőjelben az Arany Kaviár velőscsontja, próbálja ki a Babka báránykebabját, a Céltorony gluténmentes túrógombóccal kínált BBQ marháját, az Esca füstös tonhalsteakjét, a Klassz káposztával kínált malacpofáját, a LángGuszta sült-füstölt lazacát, a Percze étterem kecskecurryjét (quinoával adják) és a Pomo d'Oro érlelt marhatövét (ezt meg fáva babbal).
 

Laktózmentes pizza és túrógombóc

A laktózmentességet jobbára csak ott jelölték az éttermek, ahol nem egyértelmű: természetesen a rengeteg idei halételnél, húsgombócnál, grillezett húsnál majdnem mindenhol szabad a pálya! A hétköznapi hüvelykujjszabályt érdemes alkalmazni: ahol nincs sajt, vaj, tejszín, túró, joghurt vagy tejföl felsorolva, az nagy eséllyel mind laktózmentes lesz, de a biztonság kedvéért azért érdemes rendelés előtt rákérdezni, hogy a készítés során biztosan nem használnak-e ilyeneket.
 
Most azokat az opciókat emeljük ki, amelyek nem magától értetődően laktózmentesek és a hétköznapokban gyakran nem választhatók, de a Gourmet-n működni fognak. A Digó például remek, kemencében sült nápolyi pizzákat hoz, és lesz köztük marinara, azaz sajt nélküli verzió. A Gourmet-n tejszín és vaj nélkül készül a Larus zsenge zöldségekkel kísért paszternákpüréje, és segítenek csalni a vegánok is: a Vegan Love kesusajtgombóccal és citromfüves, rebarbarás cupcake-kel, a Naspolya Nassolda pedig tejmentes túrógombóccal.
 

Ezekért a zöldségkrémekért húsevők is tolakodni fognak

Azoknak, akiknek a húsmentes étkezésbe a halak beleférnek, nem is írnánk külön ajánlót: a kaviár-tematika önmagán túl is annyi halas fogást bevonzott, hogy alighanem ezen a vonalon az idei Gourmet a legerősebb. Akik szabálytartó módon vegetariánusok, azok két dolgot semmiképp ne hagyjanak ki: a harsogóan friss, durván zöldfűszeres grúz zöldségkrémeket, a phkalikat, amiket a Dobrumba hoz ki –  ezek bizonyítottan steakőrültek elgondolkodtatására is alkalmasak. Üdítőnek és alkalminak ígérkezik az Almalomb csalános házi tésztája is.
 
További jó hír, hogy húsmentes a Digó összes nápolyi pizzája. A Panificio il Basilicótól is jön egy háromsajtos kiadás, és a Jamie's Pizzeria is hoz egy krumplisat, meg mellé egy paradicsomos gnocchit. A Kiosk/Babel a tojásos galuskának ad egy csavart szarvasgombával, a Gusto13 zöldbabbal és zellerrel üti fel a hideg paradicsomlevest. Van vega opció a Rickshaw dim sumjai között is, a Société pedig tápiókával és citromfűvel barátkoztatja össze a kecskesajtot és a látogatókat.
 
A teljesen vegán vonalon két erős opciót kínál a fesztivál: a Naspolya Nassolda a kaviárt és a túrógombócot is újra feltalálta állati eredetű alapanyagok használata nélkül, a Vegan Love-ban pedig algakaviáros taco, kesusajtgombóc, rebarbarás cupcake és szarvasgombaszószos miniburger jelentik az étlapot.