Info

Workshopok és gyerekprogramok a Gourmet-n

2017.05.02. 10:40

A Gourmet fesztiválon nem csak enni lehet, vagy azt nézni, ahogy a színpadon mások főznek, de főzni is, pontosabban megtanulni pár komolyabb trükköt. Mitől lesz megbízhatóan hibátlan az égetett tésztánk? Hogyan csináljunk vietnámi sörkorcsolyát meccsnézéshez? Mi teszi a jó kovászos kenyeret? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ mindenki, aki két tányér között beáll valamelyik workshopba együtt főzni az adott téma szakértőivel. Ráadásul idén már a gyerekek sem fognak unatkozni!

 
A fesztiválon komoly szakmai ismereteket átadó workshopok is lesznek, amelyekre az egységesen 1900 forintos jegyeket a fesztivál honlapján elővételben is meg lehet vásárolni. A villámtanfolyamok megtartására hazai sztárséfeket, ismert bloggereket és befutott pékeket is sikerült meghívni, akik tényleg ismerik az adott témakör minden csínját-bínját, úgyhogy garantáltan nem csak a teljesen zöldfülűek tudnak majd komolyabb trükköket ellesni.
 
Idén nemcsak a színpadon erősödik a vegán vonal Steiner Kristófnak köszönhetően, de a közös főzést is egy ilyen programmal nyitjuk: Stöhr Gréta egész vegán diétás birodalmat épített fel az utóbbi években, és a színes, izgalmas receptek mellett holisztikus szemléletű életmód tanácsadással és személyre szabott diéták készítésével szerzett magának hírnevet. Aki azt gondolja, hogy a vegánság és a séf szakma összeegyeztethetetlen, ugorjon be pénteken a workshopjára, és nézze meg, hogyan készül a meleg dijoni spárgasaláta. Meg fog lepődni, jó értelemben. (PÉNTEK 18:00)
 
Nemes Nóra 2008-ban, San Franciscói tartózkodása során indította blogját az ottani gasztronómiai érdekességekről (amiből arrafelé van bőven), négy évvel később pedig már a Nosalty újságírója, tavaly pedig szakácskönyve is megjelent “Az én amerikai konyhám - 307 Frederick Street” címmel. Workshopján a kezdő házi cukrászok egyik mumusával, az égetett tésztával köthetnek bensőséges barátságot a résztvevők (epres bodzás mini fánkok formájában). Az égetett tészta számtalan népszerű süti alapja: a spanyol churros, a francia éclair vagy croquembouches, az olasz profiterol vagy éppen az itthon népszerű képviselő fánk mind-mind ezzel a tésztával készül. Elvileg nem bonyolult, gyakorlatilag van pár olyan lépés, amit szigorúan be kell tartani ahhoz, hogy a tésztánk jól sikerüljön. Ezeket fogjuk átvenni a workshopon. (SZOMBAT 13:30)
 
A gasztroblogoszférát végül, de nem utolsósorban az egyik legpatinásabb magyar gasztroblog, a Lila Füge tulajdonosa, Havas Dóra képviseli (aki azóta már inkább a gasztrobloggerből lett tévésztár szcénát képviseli, hiszen a Paprika TV-n saját műsora van már egy ideje). Dóra azt mutatja meg az eperszezon előtt közvetlenül, hogy a nyár beköszöntét tévedhetetlenül jelző gyümölcsöt dzsem formában hogyan érdemes elkészíteni, és utána ezerféleképp ízesíteni. (VASÁRNAP 15:30)
 
 
Budapesten az ázsiai konyha sokáig csak a kínai-japán vonalat tudta felmutatni. Ehhez némi késéssel csatlakozott a thai konyha, legutóbb pedig, a Nagy Budapesti Pho Forradalom idején, a vietnámi. A Funky Pho volt az egyik olyan úttörője a forradalomnak, amelyik nemcsak a levest, de a többi jellegzetes ételt is igyekezett megismertetni a magyar lakossággal, nem kis sikerrel: a helyet 2014-ben a Gault&Millau kalauz is kitüntette az Év Street Foodja elismeréssel. A workshopon a vietnámi konyha egyik jellegzetes street foodját, a letehetetlen csirke szárnyat (Cánh gà chiên nước mắm) készítheted el velük közösen. Ez gyakorlatilag ropogós fűszeres csirke szárnyakat jelent édes-csípős szószban. Nem egy bonyolult étel, de annál finomabb! (SZOMBAT 15:30)
 
A kávéra és a teára itthon még kevesen tekintenek úgy, mint ami több lehet, mint egy reggeli vagy ebéd után elfogyasztott serkentő-élénkítő kísérő. Pedig a két ital gasztronómiai kihasználásának komoly nemzetközi tere van már (gondoljunk például az utóbbi évek Amerikában tomboló matcha-lázára). A specialty kávék és kávézók elterjedésével persze ez is szép lassan meg fog változni, úgyhogy aki észnél van, még idejében fölül a trendvonatra, hogy később ne kelljen magyarázkodni. Ebben a Borkonyha Michelin csillagos séfje, Sárközi Ákos fog segíteni, Nagy Zsolttal, a Nespresso kávészakértőjével karöltve. Ők ketten megmutatják, hogyan lehet ügyesen és ízléssel megtalálni egy adott ételhez a megfelelő karakterű kávét – nem kísérőként, hanem alapanyagként. (SZOMBAT 17:30) 
 
A következő évek egyik nagy kérdése itthon az igazi kenyér, azaz a jó minőségű, kovászos kenyér és annak újra elterjedése lesz. Lehetetlen minőségi gasztronómiát építeni olyan kenyerekre, amiket egyelőre itthon tízből kilenc boltban árulnak, úgyhogy amíg a szakma nem kapja össze magát, sokan kénytelenek lesznek otthon sütni a kovászos kenyeret. Amihez legelőször is kovász kell, másodszor liszt, harmadszor egy kis elszántság, negyedszer pedig egy profi segítsége. Misi a pék lesz ez a profi, aki a Jacques Liszttel Budapesten az elsők között kezdett fantasztikus, ízes, ruganyos, ropogós kenyereket sütni.(VASÁRNAP 13:30) 
 
Ha egy pék nem kenyérsütéssel, hanem hamburgerrel is foglalkozik, tulajdonképpen akkor sem kerülheti ki a pékmelót: Szabadfi Szabolcs, a Panificio il Basilico pékje most a hamburgerkészítésnek egy kevéssé hangsúlyozott, ám rendívül fontos mozzanatával foglalkozik: a buci készítéssel. Dagasztás, gyúrás, sütés, pontosan, szépen, mégis lazán – amilyennek egy jó bucinak is lennie kell. Az elkészült bucikba természetese is húsi is kerül majd! (VASÁRNAP 17:30)
 
A fesztivál által képviselt szellemiség egyik sarokpontja, hogy a tudatos gasztronómiára nevelést már gyerekkorban el kell kezdeni. Ezért a Gourmet Fesztivál 14 éves korig továbbra is ingyenesen látogatható, és az idén először a gyerekeknek is külön főzőprogramokkal készülünk. Kézműves foglalkozások és babakonyha – mindenki az életkorának és érdeklődési körének megfelelő szórakozással töltheti az időt, sőt, aki igazi dolgokat szeretne főzni, megteheti azt is: a Chefparade főzőiskola szakácsai is ott lesznek, és segítik a kicsiket abban, hogy valami finomat főzzenek. (Egy program 40 perces és helyszíni regisztrációhoz kötött).