Gasztroszínpad programok

 

május 18., péntek


 

 

Ide süss! - Szabadfi Szabi, a díjnyertes pizzakészítő és Sass Dani műsorvezető az édes pizzák világába kalauzol

május 18., péntek, 17.00
Édes pizza? Szabadfi Szabi, a Campionato Mondiale Della Pizza verseny legjobb magyar pizzasütője, az Ide süss! zsűritagja és Sass Dani, a műsor házigazdája megmutatják, hogy nemcsak a klasszikus sós feltétekkel kaphatunk különleges ízélményt. Piemonti mogyorókrémes pizzát készítenek pisztáciával és málnakaviárral, Szabi világklasszis pizzatésztájából. Persze lehet majd kóstolni is!

Zazzi - Édes álom

május 18., péntek, 18.00
13 év működés után, idén márciusban végleg bezárt a Zazzi. A népszerű budai cukrászda az utolsó hetében szinte zarándokhellyé vált, de sokaknak így sem jutott az ikonikus francia süteményeikből. A két alapító, Varga Margit és Erdős Melinda leleplezik legnépszerűbb süteményük, az Édes Álom receptjét és felidézik beteljesült álmuk legédesebb pillanatait.

Bicsár Attila, Sauska 48 - Falusi Gourmet

május 18., péntek, 19.00
„Egyszerű, letisztult ételek egy kis csavarral. Szeretem ötvözni a magyar emberek számára közismert, hagyományos ételeket az utazásaim során megismert ízekkel, alapanyagokkal, technológiákkal. Ez az én fúziós konyhám!” - így vall filozófiájáról Bicsár Attila, aki tavaly a fővárosból vidékre, a villányi Sauska Pincészet éttermébe tette át székhelyét. Erről a kalandjáról és a magyar vidék gasztronómiájáról mesél, és persze főz is a közönség kedvéért.

 

 

május 19., szombat


 

 

A HER bemutatja: Balla mama

május 19., szombat, 13.00
A HER gasztro pop-up közreműködésével Hajdúszoboszló kedvenc nagymamája, Balla mama egy klasszikus ételt, az alföldi tájegységre jellemző gombócot készít a színpadon, főzés közben természetesen jó néhány kedves történet is mikrofonvégre kerül majd, és a végén a gombóckóstoló sem marad el.

Varsói Bib Gourmandok - Lengyel tavaszi ételek

május 19., szombat, 14.00
Kiváló minőség mérsékelt áron - így definiálja a Bib Gourmand kategóriát a Michelin kalauz. Programunkban három varsói Bib Gourmand étterem (Brasserie Warszawska, Butchery & Wine, Kieliszki na Próznej) séfjei közösen állnak színpadra, hogy meséljenek a kortárs lengyel gasztronómiáról, és közben szezonális zöldségeket felhasználva elkészítsenek néhány tipikus tavaszi ételt, amelyektől akár egy varsói kulináris utazáshoz is kedvet kaphatunk.

Heinz Reitbauer, Steirereck** - Terítéken a gombák

május 19., szombat, 15.00
A világ tizedik legjobb éttermeként számon tartott bécsi 2 Michelin csillagos Steirereck executive séfje, Heinz Reitbauer szinte az összes komolyabb díjat besöpörte az elmúlt évtizedben, nem véletlenül. A Gourmet színpadán sem tűr majd kompromisszumokat, másfél órás különleges bemutatójában öt olyan ételt készít el, amelyekben a gomba a főszereplő. Az egyik fogást kóstolóként is kínálják majd!
 

Maksut Askar, Neolokal - Török konyha új megvilágításban

május 19., szombat, 17.00
Az elmúlt évtizedben Törökország hatalmas fejlődésen ment keresztül a gasztronómia területén, amelynek fontos része saját értékeik újrafelfedezése és azok kortárs bemutatása. E területen abszolút éllovasnak számít Maksut Askar, az isztambuli Neolokal executive séfje, akit az anatóliai konyha modern úttörőjeként tartanak számon. Gyönyörű ételeivel nemzetközi figyelmet vívott ki a Neolokalnak, amelyet tavaly a The Diner’s Club World’s 50 Best Restaurant listája "a régió felfedezettje" címmel díjazott. Az ország legjobb séfje díjat is elnyerő Askar egy tipikus anatóliai fogást készít, amelyet a közönség is megízlelhet majd.
 
Maskut Asfar chefnek és csapatának kényelmes és gondtalan utazását a Turkish Airlines biztosítja.

Villa Rosa - A Csallóköz ízei

május 19., szombat, 18.00
A Csallóköz mindig is az ország éléskamrája volt, halban és vadban gazdag vidék. A hajdani Kukkónia hagyományaira alapoz a dunanszerdahelyi Villa Rosa konyhája, ahol komolyan veszik a szezonalitást és a regionalitást: saját vágóhídjuk és zöldségesük is van. A színpadon a dunanszerdahelyi étterem séfjei, Bindics Imre, Czucz Péter és Tatai Róbert főznek és mesélnek a régi-új régióról.
Panificio Il Basilico

Arany Kaviár - Hogyan készül a kaviár?

május 19., szombat, 19.00
A kaviár specialista étterem és ismert séfje, Nyíri Szása egy különleges témát visz színpadra, az idei Gourmet egyik kiemelt alapanyagát, a kaviárt, amelyről - valljuk be - mindannyian hallottunk, de valójában keveset tudunk. Ezt a hiányosságot orvosolja a program, amelynek keretében betekinthetünk a színfalak mögé és megkóstolhatjuk e fejedelmi különlegesség frissen készített változatát.

 

 

május 20., vasárnap


 

 

Házi réteskészítés Krusper Tímeával (Poroszlói rétesház)

május. 20., vasárnap, 13.00
A Krusper család 2010 tavaszán nyitotta meg kis büfékocsiját hàzi réteseket, lekvárokat és szörpöket kínálva. Azóta a Poroszlói Rétesháznak országos híre lett, miközben a tulajdonosok, Tímea és férje, Károly tovább gyűjtik a régi paraszti udvar hagyomànyait. Ha érdekel hogyan készül az igazi rétes, akkor itt a helyed!

A Nosalty bemutatja: Vigyázz, kész, főzz! - Lakatos Márk és Kárai Dávid

május 20., vasárnap, 14.00
Felismered saját receptedet egy láda alapanyagból? Még akkor is, ha csavartak rajta egyet? Kárai Dávid és Lakatos Márk áll a Gourmet színpad rajtvonalához, hogy harminc perc alatt elkészítse saját korábbi recepjét, amit a másik most a fesztivál tematikájára hangolt. Vajon sikerül-e időre teljesíteniük a kihívást?

Kamilla Seidler - Latin-Amerika legjobb női séfje

május 20., vasárnap, 15.00
Különleges és ritka alkalom, ha egy másik kontinens csúcsgasztonómiájával ismerkedhetünk itthon, főleg, ha egy olyan izgalmas földrészről van szó, mint Dél-Amerika. Kalauzunk a közelmúltban Latin-Amerika legjobb séfnőjének választott Kamilla Seidler, aki természetesen nemcsak beszél, de főz is a színpadon, amelynek eredményét a közönség is megkóstolhatja majd.

160 éves a Gerbeaud cukrászda

május 20., vasárnap, 16.00
2017 tavaszán a Gerbeaud tulajdonosai, Pintér Katalin és Niszkács Anna ellátogattak a francia Cacao Barry manufaktúrába, hogy hosszas kóstolás, válogatás és egyeztetés után megszülessen a patinás cukrászda 160. születésnapjára az egyedi Cacao Barry Or Noir 1858 csokoláde, amely megjelenik bonbon, táblás és torta változatban is. A színpadon a csokoládé születését, valamint a születésnapi termékek készítését kísérhetik végig a nézők, miközben a Gerbeaud 160 éves történelmébe is betekintést nyerhetnek.

Onyx** - Két Ádám, két gombóc, két csillag, egy csapat

május 20., vasárnap, 17.00
Mészáros Ádám, séf a konyhaművészet, Szabó Ádám (művésznevén Error ’n More), keramikus a tűz és az agyag megszállottja. Amíg a keramikus az agyaggombócból elkészíti az étel szerves részeként megjelenő lebomló ökotányért, addig a séf szilvásgombócot készít, ráadásul kétcsillagosat! A résztvevők szemtanúi lehetnek, ahogy a megmunkált agyag kölcsönhatásba lép az étellel, és bár mindkét művészet egy külön univerzum, mégis inspirálóan hatnak egymásra és érzékszerveinkre.

Pohner Ádám, Kistücsök - Bocuse d’Or újratöltve

május 20., vasárnap, 18.00
Alíg telt el egy év Széll Tamás hihetetlen sikerei óta, itt a hazai Bocuse d’Or utánpótlás: Magyarországot Pohner Ádám, a Kistücsök séfhelyettese képviseli majd a neves szakácsverseny európai fordulóján Torinóban. A júniusi megmérettetés előtt itt találkozhatnak utoljára Ádámmal, aki marhából készít egy igazán eredeti és izgalmas fogást.

Gourmet díjátadó és záró koccintás

május 20., vasárnap, 19.00
Tavaly indítottuk útjára önálló Gourmet díjunkat, amellyel a közönségszavazatok és egy szakmai zsűri döntése alapján is kiemeljük és elismerjük a fesztivál legjobb kiállítóit és ételeit. Az esemény a fesztivál záróprogramja is egyben, amelyen közös koccintással köszönjük meg a kiállító éttermek áldozatos munkáját. A Kapj rá! halfogyasztást népszerűsítő kampány külön díjban részesíti az idei Gourmet Fesztivál legjobb halas ételét.

 

A színpad házigazdái: Mautner Zsófia és Jókuti András 

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.