Farkas Fruzsina – The Green Sommelier

A természetes, fermentált italok világa az a terület, ahol a gasztronómiai szenvedélyem, az egészséges életmód és a fenntarthatóság iránti elköteleződésem találkozik. 

Pályafutásomat Párizsban kezdtem, ahol egyetem mellett éttermekben dolgoztam, és itt szerettem bele igazán az ízek, illatok és textúrák világába. A francia borvidékek és az étkezéshez való kapcsolódás kultúra teljesen magával ragadott – ezt az életérzést szeretném én is megteremteni, egy egészségesebb és tudatosabb formában.

Budapesten a Michelin- és zöld csillagos Salt étteremben dolgoztam, ahol sommelier-ként kezdtem, majd az alkoholmentes juice-párosítások megálmodója lettem. Itt végeztem el a WSET sommelier képzést, és rengeteg hazai és nemzetközi pincészetet megismerhettem. Az évek során egyre inkább a természetes, alacsony alkoholtartalmú fermentáció felé fordultam – hogyan lehet az ízeket úgy felfedezni, hogy az egészségünket és a környezetet is támogatjuk vele?

2024-től független szakértőként dolgozom, workshopokat és előadásokat tartok a fermentált italokról, recepteket írok, hogy minél többen megtapasztalják: lehet úgy is jókat inni, hogy az fenntartható, egészséges és még finom is. A kombucha, vízikefir és más fermentált italok nemcsak egy trendet jelentenek– egy életformát és a jövőt képviselik.