Gourmet gasztro-szótár

Abálás

Az abálás általában a lassú, 100 oC alatti hőmérsékletű vízben történő főzést jelenti. A nyugat- és közép-dunántúli népnyelv kövesztés kifejezése is ezt takarja, bár ez utóbbi tágabb kifejezés, amely vonatkozhat az olvasztani szánt szalonna vagy egyéb húsfélék gyors hőkezelésére is.
Az abálás fontos lépése a disznóölésnek és a hús feldolgozásának. Abálják a hurka töltelékébe kerülő húsféléket és a disznósajtba szánt belsőségeket egyaránt. A szalonna, például a hasaalja-szalonna abálása szintén népszerű. A közkedvelt abált szalonna hagyományosan a hurka főzésére szolgáló abalében fő. Amennyiben külön ételként főzik, bors, babérlevél, fokhagyma és pirospaprika ízesíti a forráspont alatti főzővizet.
Abálni azonban zsírban is lehet. Az alacsony hőmérsékletű zsírban történő hőkezelést, azaz a konfitálást is abálásnak nevezi a népnyelv. Az eljárás előnye, hogy kiváló állagú, hidegen és melegen is fogyasztható, jól eltartható húsétel lesz a végeredmény.

Adatvédelmi Preferencia Beállítások

Adataid védelme
Ha meglátogatsz egy weboldalt, az adatokat tárolhat és nyerhet ki a böngésződről, főleg sütik formájában. Ezek az adatok érinthetnek téged, a preferenciáidat vagy az eszközödet, és legfőképp arra használják őket, hogy az oldalak az elvárt módon működjenek. Ezek az adatok általában nem alkalmasak a te személyes azonosításodra, de arra igen, hogy személyre szabott élményt nyújthassanak. Mivel tiszteletben tartjuk a magánélethez való jogodat, dönthetsz úgy, hogy bizonyos típusú sütiket nem engedélyezel. Kattints a különböző kategóriák neveire több információért és az alapértelmezett beállításaink megváltoztatásához. Azonban bizonyos típusú sütik letiltása befolyásolhatja az oldal által nyújtott élményt és az általunk nyújtható szolgáltatásokat.