A gyümölcsök kandírozása az a viszonylag egyszerű tartósítási folyamat, amikor gyümölcsöket vagy citrusfélék héját cukorszirupba áztatjuk. A friss cseresznye és az ananász is jó választás a kandírozáshoz, amelynek során a gyümölcs víztartalma csökken, míg a cukortartalma megnő. De nem kell megállni a gyümölcsöknél: a kandírozott sárgarépa-szeletek remekül mutathatnak például a répatortán, sőt, ehető virágokkal is nyugodtan próbálkozhatunk, amelyek akár fél évig is elállnak a cukorkezelés után.
Így készül a kandírozott gyümölcs
A hagyományos eljárás során 1-1 arányú szirupot készítünk vízből és cukorból, majd forrón nyakon öntjük vele a gyümölcsöt, amelynek 1 napig a szirupban kell áznia. Ezután a szirupot leszűrjük, visszapótoljuk az eredeti mennyiségre, majd következik az újraforralás és az újabb 1 napos pihenő. Ezt az eljárást még 4-5 napig ismételgetjük, majd a gyümölcsös, szirupos egyveleget megrottyantjuk, és jöhet egy 3-4 napos érlelődés. Végül a lecsöpögtetett gyümölcsöket meleg helyen, egy rácsra sorjázva szépen megszárítjuk.
Kandírozott gyömbér recept
Hozzávalók:
- 250 g friss gyömbérgyökér
- 2,5 csésze kristálycukor
- cukor a forgatáshoz
Elkészítés:
- Hámozzuk meg és szeleteljük fel a gyömbért 1-1,5 cm vastagságú szeletekre egy nagyon éles kés segítségével.
- Tegyük egy közepes méretű lábasba, és fedjük le vízzel.
- Forraljuk fel nagy lángon, és főzzük, amíg éppen csak megpuhul, körülbelül 15 percig, hogy megszabaduljunk a csípős íztől.
- Tisztítsuk meg a lábast, majd öntsük bele a 2,5 csésze cukrot és 2,5 csésze vizet. Forraljuk fel és keverjük addig, amíg a cukor teljesen feloldódik.
- Amikor a cukorszirup felforr, adjuk hozzá a gyömbérszeleteket. Csökkentsük a hőmérsékletet és főzzük közepes lángon 30-40 percig, vagy amíg a gyömbér áttetszővé, a cukorszirup pedig sűrűbbé válik. Időnként keverjük meg, hogy a szirup egyenletesen bevonja a gyömbért.
- Amikor elkészült, vegyük ki a gyömbért a cukorszirupból és helyezzük egy szitára vagy tálcára, hogy lecsepegjen.
- Hagyjuk kicsit száradni, majd forgassuk meg cukorban, hogy a végeredményen egy vékony cukorbevonat alakuljon ki.