Gourmet gasztro-szótár

Rántás

Melyek a jó rántás receptjének alapjai? A megfelelő zsiradék kiválasztása, ami mártásoknál és krémleveseknél legyen inkább vaj, míg a magyaros főzelékeknek jobban áll a liba- vagy kacsazsír, de persze olajjal is elkészíthetőek.

  • Először az olajat, vajat vagy a zsírt melegítsd fel egy vastagabb aljú edényben, majd erre szórd a lisztet.
  • Tejfölös leveseknél, főzelékeknél pirítsd meg a keveréket zsemleszínűre, a mártások maradhatnak kicsit sápadtabbak is.
  • Fontos még, hogy ugyanannyi lisztet használj, mint amennyi zsiradékot, és alacsony lángon dolgozz, nehogy odakapjon.
  • A csomók elkerüléséhez a meleg rántást hideg vízzel keverd simára, míg a kihűlthöz meleg vizet, esetleg a leves vagy a főzelék levét használd.
  • Ízlés szerint készítheted a főzelékedet, levesedet fokhagymás vagy hagymás rántással is, de az alaprántásodat felturbózhatod pirospaprikával és köménnyel is, amikor magyaros ételeket készítesz.