Gourmet gasztro-szótár

Klarifírozás

A klarifírozás, más néven derítés, a szilárd anyagok eltávolítása a folyékony ételekből, hogy tiszta anyagot kapjunk. Ide tartozik például a vaj tisztítása a laktóz komponens kivonásával a vajzsír megtartása érdekében a ghee készítésekor. A leves klarifírozása a felszínen lebegő összetevők, húslevesnél a hab eltávolításával történik egy szűrő segítségével. Másik elterjedt módszer a zavaros lé tisztítására, amikor tojásfehérjét adunk egy folyadékhoz, például a leveshez vagy az aszpikhoz, és 10-15 percig főzzük. A tojásfehérje magához vonzza a folyadékban lévő üledéket, amelyet hűtés után egy szitával leszűrünk.

Adatvédelmi Preferencia Beállítások

Adataid védelme
Ha meglátogatsz egy weboldalt, az adatokat tárolhat és nyerhet ki a böngésződről, főleg sütik formájában. Ezek az adatok érinthetnek téged, a preferenciáidat vagy az eszközödet, és legfőképp arra használják őket, hogy az oldalak az elvárt módon működjenek. Ezek az adatok általában nem alkalmasak a te személyes azonosításodra, de arra igen, hogy személyre szabott élményt nyújthassanak. Mivel tiszteletben tartjuk a magánélethez való jogodat, dönthetsz úgy, hogy bizonyos típusú sütiket nem engedélyezel. Kattints a különböző kategóriák neveire több információért és az alapértelmezett beállításaink megváltoztatásához. Azonban bizonyos típusú sütik letiltása befolyásolhatja az oldal által nyújtott élményt és az általunk nyújtható szolgáltatásokat.