Fondant
A fondant francia eredetű szó, amelynek jelentése olvadó, technikailag pedig nem más, mint egyfajta cukormáz, amelyet leggyakrabban sütemények, torták, cupcake-ek megformálására vagy díszítésére használhatsz. A fondant házilag is egyszerűen elkészíthető, hiszen nem kell hozzá más, mint zselatin, porcukor, vaj és méz megfelelő arányú keveréke. A fondant recept elemei tetszés szerint cserélhetőek: vaj helyett kipróbálhatod a […]
Flambírozás
Nincs is annál látványosabb, mint amikor a vacsora végén a séf lángba borítja a desszertet az asztalnál, vagy éppen a főfogást gyújta meg a drámai hatás és a karamellizált íz kedvéért. De honnan is ered ez az eljárás? A flambé francia szó, ami lángoltat vagy lángolót jelent. A flambírozás során alkoholt öntenek az ételre még […]
Filézés
A filé a francia filet szóból ered, jelentése pedig a hús vagy a hal csont nélküli darabja vagy szelete, míg a filézés az a folyamat, amikor a húst lefejted a csontvázról. A hal filézése A halfilézés előkészítéseként a halak pikkelyeit el kell távolítani, majd a hasüreg tartalmát óvatosan le kell választani a húsról. Szükséged lesz […]
Fumet
A fumet egy francia kifejezés, amely egy intenzív ízű, sűrített alaplé-féleséget jelöl, és a koncentráltabb ízvilág érdekében redukált főzőléből készül. A fumet általában a halak vagy zöldségek, például gombák főzése után marad vissza, amelyet a mélyebb intenzitást igénylő mártások és levesek ízének fokozására használhatsz. Többnyire tenger gyümölcsei mártások, halas levesek és raguk alapanyagaként vetheted be, […]
Fermentálás
A fermentálás az élelmiszerek tartósításának ősi technikája. Az emberiség már évszázadok óta fermentálja, vagyis erjeszti a táplálékát, anélkül, hogy megértette volna a folyamat mögött rejlő tudományt. A fermentáció egy természetes folyamat, amelynek során a mikroorganizmusok, például az élesztő és a baktériumok szénhidrátokat, például keményítőt és cukrot alakítanak át alkohollá vagy savakká. Az erjesztett élelmiszerek gazdagok […]
Félfőre vágás
A félfőre vágás a félkarikára szeletelést jelenti, amelyet többnyire a hagymára értünk. A hagymát többféle módon apríthatod: vághatsz belőle például pici kockákat, de szelheted karikákra is, ha épp ezt követeli meg az adott recept. A félfőre vágott hagyma úgy készül, hogy előbb hosszában kettévágod a megtisztított gumót, majd keresztben kezded el szeletelni, vagyis a vágás […]