Gourmet

A gourmet szó a francia gourmont szóból származik, ami borkóstolót jelent. A 18. században a borkereskedők megkövetelték, hogy a gourmont kifinomult ízléssel rendelkezzen, és képes legyen érzékszervei segítségével felismerni a kiváló minőségű, ízletes borokat. A gourmet ma az ínyenceket, illetve a kifinomult ételek és italok művészetét jelöli, ami a haute cuisine-hez kapcsolódik. Ínyencnek lenni annyi, […]

Grillázs

A grillázs, azaz a krokant tulajdonképpen egy olvasztott, égetett cukor, amelyet valamilyen dió- vagy mogyorófélével gazdagítunk. Csodálatosan néz ki granolák, sütemények vagy sajttorták díszítéseként, ráadásul igazán finom édesség is. A grillázsrecept igen egyszerű, de érdemes azért jól odafigyelni közben, nehogy odaégessük, az olvasztott cukor ugyanis gyorsan odakap. A grillázs készítése A puha grillázs készítésének titka […]

Gratinírozás

Az au gratin francia kifejezés a kapar/vakar kifejezésből származik. Magyarul alapvetően a „rakott” és „csőben sült” ételekre vonatkozik (a csőben sültön itt sütőben sültet kell érteni). Az eredeti francia kifejezés magában foglalja, hogy az edénybe rétegzett étel tetejére zsemlemorzsával és időnként vajjal összekevert reszelt sajt kerül. A morzsa segít felszívni a vajat és a sajtból […]

Glazírozás / Glasszírozás

A glasszírozás, más néven glazírozás egy olyan konyhatechnikai eljárás, amelynek során egy fényes, csillogó bevonatot hozunk létre az étel külső felületén. A mázat, amely lehet édes vagy sós is, többnyire a főzési folyamat végén kell felvinni. A glazírozás történhet például tojásfehérjével, lekvárral vagy karamellel desszerteknél, de húsok esetében például pecsenyelét is locsolgathatunk az ételre, hogy […]

Garnírozás

A garnírozás, az étel körítésének elkészítése, amelyet díszítésként használhatunk egy étel vagy ital kísérőjeként. Bizonyos elemek azért kerülnek a tányérra, hogy növeljük a fogás vizuális megjelenését, míg másokat kifejezetten az általuk kölcsönzött íz miatt választhatunk ki. Színkontrasztot adhat például amikor metélőhagymát szórunk a burgonyára, egy koktélt viszont vonzóbbá tehetünk, ha gyümölcsdarabokkal vagy koktélernyővel koronázzuk meg. […]

Galantin

A francia konyhában a galantine egy töltött húsos étel leggyakrabban baromfiból vagy halból, amelyet általában hidegen tálalnak, többnyire aszpikkal bevonva. Mivel ez egy meglehetősen bonyolult konyhai remekmű, amelyet gyakran gazdagon díszítenek, a galant név is erre a kifinomult megjelenésre utal. A galantin a modern konyhákban színhúsból, többnyire szárnyasokból készül, amelyet finomra darálunk, pástétomként fűszerezünk, majd […]