Szuflé

A szuflé (francia: soufflé) egy könnyű, levegős állagú, sütőben készült étel, amelyet általában felvert tojásfehérjével lazítanak. Lehet édes (pl. csokoládé-, vanília- vagy gyümölcsszuflé) vagy sós (pl. sajtszuflé, zöldséges szuflé). A szuflé jellemzője, hogy sütés közben megemelkedik, majd tálalás után rövid időn belül összeeshet.

Staubolás

A staubolás egy sűrítési eljárás, ami lisztszórást jelent, és akkor alkalmazzuk, amikor az alapanyagokat kevés zsiradékban és folyadékban pároljuk és pirítjuk, például főzelékek és zöldséglevesek esetében. Staubolás esetén a vizet elpárologtatjuk az ételről, majd a lisztet a maradék zsiradékra szórjuk, kicsit megpirítjuk, azután némi hideg folyadékkal, ami lehet tej, alaplé vagy víz, simára kevergetjük, és […]

Spékelés / tűzdelés

A spékelés egy olyan konyhatechnológiai módszer, amely egyszerre díszíti, puhítja és ízesíti is az ételt. A tűzdeléshez többnyire szalonnát használunk, amelynek a zsírja jól átjárja a száraz húsokat, hogy omlósabbá váljanak. Ezen kívül jól működhet a fokhagymás, a sonkás, a vajas vagy a fűszernövényes spékelés is, amikor a bőr alá egyenletes távolságokban, kés segítségével bejuttatjuk […]

Smizírozás

A smizírozás egy hidegkonyhai díszítő eljárás, amelynek során egy forma belső oldalát vékonyan kibélelünk olvasztott és lehűtött aszpikkal, majd ha az megdermedt, megtöltünk valamilyen készítménnyel, és hidegre tesszük. Miután elkészült, a formát egy tálra borítjuk, és ízlés szerint tovább dekoráljuk. Az aszpikkal bélelt formákba különféle salátákat, tojásételeket, habokat és krémeket önthetünk, de a kocsonyázás egyes […]