Gourmet gasztro-szótár

Au bleu

Az au bleu kifejezés franciául azt jelenti: kékig, kékre. Ugyanis eredetileg egy hagyományos, legtöbbször pisztrángok elkészítésére használt módszert jelöl, amely során a hal bőrét borító nyálkaréteg az ecetnek köszönhetően kékes árnyalatot kap. Ma már azonban a majdnem teljesen nyersen tálalt húsokra is használják a kifejezést. Az angol kulináris irodalomban Francois Pierre Le Cuisinier François, azaz a Francia szakács című könyvének fordításával terjedt el. Ma már széles körben ismert, ámde relatíve ritkán alkalmazott módszer.
Az au bleu pisztrángot frissen megölt halból készítik. A halat kibelezik, majd sós, ecetes, babérlevéllel és kakukkfűvel ízesített vízben megfőzik egészben. A megfőtt pisztrángot aztán általában krumpival, fehér mártással, hollandi mártással vagy vajjal és citrommal tálalják.
A kifejezés a modern konyhaművészetben immár a steakekre is alkalmazza a rare kategóriánál is nyersebb húsokra. Az au bleu steakek éppen hogy csak meg vannak pirítva mindkét oldalon.

Adatvédelmi Preferencia Beállítások

Adataid védelme
Ha meglátogatsz egy weboldalt, az adatokat tárolhat és nyerhet ki a böngésződről, főleg sütik formájában. Ezek az adatok érinthetnek téged, a preferenciáidat vagy az eszközödet, és legfőképp arra használják őket, hogy az oldalak az elvárt módon működjenek. Ezek az adatok általában nem alkalmasak a te személyes azonosításodra, de arra igen, hogy személyre szabott élményt nyújthassanak. Mivel tiszteletben tartjuk a magánélethez való jogodat, dönthetsz úgy, hogy bizonyos típusú sütiket nem engedélyezel. Kattints a különböző kategóriák neveire több információért és az alapértelmezett beállításaink megváltoztatásához. Azonban bizonyos típusú sütik letiltása befolyásolhatja az oldal által nyújtott élményt és az általunk nyújtható szolgáltatásokat.