Gourmet gasztro-szótár

Chiffonade

A chiffonade vagy sifonád egy francia technika, amely segítségével vékony csíkokra lehet vágni a levélzöldségeket és fűszernövényeket. A szó a francia chiffon szóból jelent, amely rongyot, ruhadarabot jelent.
A hosszú, vékony levélcsíkok kiválóak díszítéshez, tálaláshoz és ízesítéshez; a tésztaételektől és levesektől kezdve pizzákon át salátákig alkalmazzák. Fontos, hogy csak a szokványos formájú levelek esetén alkalmazható, petrezselyem vagy például koriander esetén nem. A leggyakrabban salátafélék, spenót, sóska, illetve nagyobb levelű fűszernövények, pl. menta vagy bazsalikom leveleinek felszelésére alkalmazzák.
A technika lényege, hogy a megtisztított leveleket egymásra helyezzük, majd összegöngyölítjük és egy éles késsel vékony csíkokra szeljük. A levélcsíkokat pedig ízlés szerint használjuk díszítéshez, tálaláshoz és ízesítéshez.

Adatvédelmi Preferencia Beállítások

Adataid védelme
Ha meglátogatsz egy weboldalt, az adatokat tárolhat és nyerhet ki a böngésződről, főleg sütik formájában. Ezek az adatok érinthetnek téged, a preferenciáidat vagy az eszközödet, és legfőképp arra használják őket, hogy az oldalak az elvárt módon működjenek. Ezek az adatok általában nem alkalmasak a te személyes azonosításodra, de arra igen, hogy személyre szabott élményt nyújthassanak. Mivel tiszteletben tartjuk a magánélethez való jogodat, dönthetsz úgy, hogy bizonyos típusú sütiket nem engedélyezel. Kattints a különböző kategóriák neveire több információért és az alapértelmezett beállításaink megváltoztatásához. Azonban bizonyos típusú sütik letiltása befolyásolhatja az oldal által nyújtott élményt és az általunk nyújtható szolgáltatásokat.