Gourmet gasztro-szótár

Rántás

Melyek a jó rántás receptjének alapjai? A megfelelő zsiradék kiválasztása, ami mártásoknál és krémleveseknél legyen inkább vaj, míg a magyaros főzelékeknek jobban áll a liba- vagy kacsazsír, de persze olajjal is elkészíthetőek.

  • Először az olajat, vajat vagy a zsírt melegítsd fel egy vastagabb aljú edényben, majd erre szórd a lisztet.
  • Tejfölös leveseknél, főzelékeknél pirítsd meg a keveréket zsemleszínűre, a mártások maradhatnak kicsit sápadtabbak is.
  • Fontos még, hogy ugyanannyi lisztet használj, mint amennyi zsiradékot, és alacsony lángon dolgozz, nehogy odakapjon.
  • A csomók elkerüléséhez a meleg rántást hideg vízzel keverd simára, míg a kihűlthöz meleg vizet, esetleg a leves vagy a főzelék levét használd.
  • Ízlés szerint készítheted a főzelékedet, levesedet fokhagymás vagy hagymás rántással is, de az alaprántásodat felturbózhatod pirospaprikával és köménnyel is, amikor magyaros ételeket készítesz.
Adatvédelmi Preferencia Beállítások

Adataid védelme
Ha meglátogatsz egy weboldalt, az adatokat tárolhat és nyerhet ki a böngésződről, főleg sütik formájában. Ezek az adatok érinthetnek téged, a preferenciáidat vagy az eszközödet, és legfőképp arra használják őket, hogy az oldalak az elvárt módon működjenek. Ezek az adatok általában nem alkalmasak a te személyes azonosításodra, de arra igen, hogy személyre szabott élményt nyújthassanak. Mivel tiszteletben tartjuk a magánélethez való jogodat, dönthetsz úgy, hogy bizonyos típusú sütiket nem engedélyezel. Kattints a különböző kategóriák neveire több információért és az alapértelmezett beállításaink megváltoztatásához. Azonban bizonyos típusú sütik letiltása befolyásolhatja az oldal által nyújtott élményt és az általunk nyújtható szolgáltatásokat.