Az al dente olasz kifejezés az ideális állagú tésztát, illetve rizottó rizst jelöli. A kifejezés jelentése fogkemény: tehát rágni kell, nem esik teljesen szét a szájban, mint egy puhára főzött nokedli vagy házi tészta. Ezzel együtt nem is száraz, világos és kemény a belseje, hanem csak ruganyos. Az elkészítés során a gyártó által megadott főzési idő előtt 2 perccel ajánlott elkezdeni kóstolgatni a tésztát, és gyorsan leszűrni, amint eléri a kívánt állagot.
Az olasz konyha nem hiába preferálja ezt az elkészítési módot. Nemcsak markánsabb a tészta textúrája, egészségesebb is az al dentére főzött tészta. Egészségesnek azért egészségesebb, mert a hosszú keményítőláncok jobban egyben maradnak, így lassabban lehet megemészteni, tehát nem emeli meg olyan hirtelen a vércukorszintet (azaz alacsonyabb a glikémiás indexe). A lassabban felszívódó ételek pedig tovább ellátnak minket energiával, így az al dente tésztaételek könnyebben illeszkednek egy egészséges étrendbe.