konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Al dente

Mit takar az al dente?

Az al dente olasz kifejezés az ideális állagú tésztát, illetve rizottó rizst jelöli. A kifejezés jelentése fogkemény: tehát rágni kell, nem esik teljesen szét a szájban, mint egy puhára főzött nokedli vagy házi tészta. Ezzel együtt nem is száraz, világos és kemény a belseje, maximum egy kicsit. Némi vita tárgya ugyanis, hogy a kifejezés pontosan mit takar. Egyes szakértők szerint száraz tészta esetén az az al dente, amikor egy apró világos pötty van a tészta közepén. Mások szerint az al dente tészta közepe csupán ruganyos, de nincsen már jelen ez a fehéres folt.

A frissen gyúrt tésztánál az igazi al dente állagot nem lehet elérni, ugyanis alapból tartalmaz nedvességet – ezzel együtt ezt sem érdemes túlfőzni.

Al dente és molto al dente

Érdemes még megemlíteni a molto al dente kifejezést is. A kifejezés jelentése „nagyon al dente”. A molto al dente a modern olasz konyhaművészetben a nem teljesen megfőtt tésztát jelöli, amelyet egy második főzés során főznek a megfelelő állagúra. Ez a technika segít a séfeknek, hogy egy gyors utánfőzéssel a megfelelő mennyiségű tésztát tökéletes állagúra főzzék tálalás előtt. Ezen túl a sütőben készre sütött ételeknél is alkalmazzák a technikát, ugyanis a tészta tovább fog főni.

Az al dente tészta előnyei

Az olasz konyha és a modern konyhaművészet nemhiába preferálja ezt az elkészítési módot. Az al dente tészta ruganyos, kellemes textúrájú, harapni kell. Ez a ruganyos textúra pedig sokkal jobb élményt nyújt, mint a puhára főzött tészta.

De  nemcsak markánsabb a tészta textúrája, egészségesebb is az al dentére főzött tészta. Az egyik ok, amit az Amerikai Diabétesz Társaság is megerősített, az az al dente tészta alacsonyabb a glikémiás indexe. Ez annak köszönhető, hogy a rövidebb főzés során jobban egyben maradnak a hosszú keményítőláncok, így lassabban lehet megemészteni az ételt. Ezért nem emeli meg olyan hirtelen a vércukorszintet és az inzulinszintet, hanem tovább ellát minket energiával. Így kiegyensúlyozottabb lesz a hangulatunk és később leszünk éhesek. 

A másik előnye, hogy mivel keményebb, arra ösztönöz minket, hogy lassabban együnk. A lassú evés pedig segít az emésztőrendszernek felkészülni, így hatékonyabban bontja le a tápanyagokat. Ezen túl pedig a túlevést is segít megelőzni.

Hogyan kell elkészíteni az al dente tésztát?

Az elkészítés során a gyártó által megadott főzési idő előtt 2-3 perccel ajánlott elkezdeni kóstolgatni a tésztát, és gyorsan leszűrni, amint eléri a kívánt állagot.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil