kifejezések
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

kifejezések

Alaplé

Az alaplé az európai konyha egyik legalapvetőbb összetevője. Nemcsak a levesek és raguk megkerülhetetlen alapanyaga, hanem a négy alapmártásból kettőben is szerepel (fehér mártás és barnamártás).
Az alaplé a legtöbb esetben húsos csontokból és csontokból készül, legyen szó csirke-, sertés- vagy marha alapléről, amelyet gyakran zöldségek egészítenek ki. A mediterrán konyhában gyakran halból is készítenek alaplevet, a vegetáriánus és vegán étrend előretörésével pedig a zöldségalaplevek is népszerűek lettek, bár ezekből hiányzik a selymes állagért felelős kollagén. Az alaplevek készítése sok esetben hosszú órákig, akár 12 óráig is eltarthat, amely során a lassú tűzön főzzük az összetevőket.
Az alaplevek számos tápanyagot, ásványi anyagot tartalmaznak, de nem ezért használják őket elsősorban, hanem az általuk elérhető ízgazdagság miatt. A (gyakran megpirított) húsos csontokból és zöldségekből kifőlő ízanyagok mellett az alaplevek természetes nátrium-glutamátot is tartalmaznak, amely ízfokozó hatásával új szintre emeli az ízélményt.

Szponzoraink 2023

Balra nyil Jobbra nyil