konyhai műveletek

Notice: Undefined variable: cat_2 in /srv/www/gourmetfesztival.hu/wp-content/themes/gourmet2023-wp/includes/template-parts/sections/section-template-hero.php on line 24
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Au bleu

Az au bleu kifejezés franciául azt jelenti: kékig, kékre. Ugyanis eredetileg egy hagyományos, legtöbbször pisztrángok elkészítésére használt módszert jelöl, amely során a hal bőrét borító nyálkaréteg az ecetnek köszönhetően kékes árnyalatot kap. Ma már azonban a majdnem teljesen nyersen tálalt húsokra is használják a kifejezést. Az angol kulináris irodalomban Francois Pierre Le Cuisinier François, azaz a Francia szakács című könyvének fordításával terjedt el. Ma már széles körben ismert, ámde relatíve ritkán alkalmazott módszer.
Az au bleu pisztrángot frissen megölt halból készítik. A halat kibelezik, majd sós, ecetes, babérlevéllel és kakukkfűvel ízesített vízben megfőzik egészben. A megfőtt pisztrángot aztán általában krumpival, fehér mártással, hollandi mártással vagy vajjal és citrommal tálalják.
A kifejezés a modern konyhaművészetben immár a steakekre is alkalmazza a rare kategóriánál is nyersebb húsokra. Az au bleu steakek éppen hogy csak meg vannak pirítva mindkét oldalon.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil