A besamel, vagy franciásan Béchamel mártás a négy (vagy mostanában inkább már öt) alapmártás egyike. Elkészítése egyszerű: vajjal és liszttel készült francia rántásból (roux) indul, amelyet lassan aranybarnára pirítunk, és habzásig hevítünk. Ehhez adagoljuk a felforrósított tejet két-három részletben, amelyet adagonként elkeverünk, majd sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük a mártást. Folyamatos kevergetéssel sűrűre főzzük. Selymes, krémes, világos szószról van szó, amely szaftossá teszi az ételeket, amelyekben alkalmazzák.
A besamel mártás a lasagna egyik legfontosabb alkotóeleme, de számos más tésztaféle és egytálétel (pl. az amerikai mac and cheese) elkészítésére is használják. A hagyományos fűszerezés mellé további fűszereket lehet hozzáadni, további mártások alapanyagául is szolgálhat. Sajttal gazdagítva például Mornay-mártást kapunk.