kifejezések
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

kifejezések

Carpaccio

A carpaccio egy népszerű, Olaszországból származó előétel, amely hagyományosan vékonyra szelt, kiváló minőségű bélszínből készül, amelyet olívaolajjal, citromlével és parmezánnal tálalnak. A velencei Harry’s Bar étteremben alkotta meg Giuseppe Cipriani olasz séf 1963-ban egy grófnőnek, akinek orvosa nyers hús fogyasztását írta elő. És mivel a séf, illetve tulajdonos Vittore Carpaccio híres olasz festőre asszociált az étel nyomán, a 20. század második felében népszerűvé váló étel ezt a nevet kapta.
Az étel modern verziója vékonyra szelt vagy klopfolt húsból vagy halból, olívaolajból, citromléből és fűszerekből, valamint sokszor gyümölcsszeletekből áll. A klasszikus bélszín mellett készítik lazacból, tonhalból, kacsából és szarvasból is. Ami fontos, hogy csak kiváló minőségű alapanyagot szabad használni, amelyet meg kell tisztítani a kötőszövetektől. A mai konyhaművészet rugalmasan kezeli ezt a népszerű előételt, így rengeteg variációval találkozhatunk.

Szponzoraink 2023

Balra nyil Jobbra nyil