kifejezések
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

kifejezések

Chifonade

A chiffonade vagy sifonád egy francia technika, amely segítségével vékony csíkokra lehet vágni a levélzöldségeket és fűszernövényeket. A szó a francia chiffon szóból jelent, amely rongyot, ruhadarabot jelent.
A hosszú, vékony levélcsíkok kiválóak díszítéshez, tálaláshoz és ízesítéshez; a tésztaételektől és levesektől kezdve pizzákon át salátákig alkalmazzák. Fontos, hogy csak a szokványos formájú levelek esetén alkalmazható, petrezselyem vagy például koriander esetén nem. A leggyakrabban salátafélék, spenót, sóska, illetve nagyobb levelű fűszernövények, pl. menta vagy bazsalikom leveleinek felszelésére alkalmazzák.
A technika lényege, hogy a megtisztított leveleket egymásra helyezzük, majd összegöngyölítjük és egy éles késsel vékony csíkokra szeljük. A levélcsíkokat pedig ízlés szerint használjuk díszítéshez, tálaláshoz és ízesítéshez.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil