kifejezések
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

kifejezések

Chutney

A chutney egy szószféleség, amely az indiai konyha fontos alapeleme. A basmati rizstől kezdve a naan kenyéren át a különféle currykig számos ételhez fogyasztják. Nagyon sokoldalú ételkategória, készül fűszerekkel és egyéb ízesítőkkel kiegészített nyers gyümölcsökből, zöldségekből, de a főtt változatok is népszerűek, ezeket általában húsételekhez kínálják.
Az édesség és savasság arányát az alapanyagok mellett ecettel, illetve többek között aszalt gyümölcsökkel, cukorral, mézzel vagy melasszal állítják be. Európában és a modern világkonyhában az utóbbi változatok népszerűbbek, amelyeket húsételektől elkezdve számos fogás mellé tálalnak. A chutney konzisztenciája lehet sima vagy darabos; állaga nagymértékben függ a felhasznált alapanyagoktól és az elkészítési módtól. A hőkezeléssel készült chutney a lekvárhoz hasonlóan eltartható.
A chutney alapanyagául hagyományosan szolgálhat a mangó, a paradicsom, de készítik földimogyoróból vagy mentából és egyéb zöldségekből. Európában népszerűek a rebarbara és szilva alapú chutneyk.

Szponzoraink 2023

Balra nyil Jobbra nyil