kifejezések
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

kifejezések

Chutney

A chutney eredete

A chutney egy szószféleség, amely az indiai konyha fontos, nagy múltra visszanyúló alapeleme. A basmati rizstől kezdve a naan kenyéren át a különféle curry-kig számos ételhez fogyasztják. Nagyon sokoldalú ételkategória, készül fűszerekkel és egyéb ízesítőkkel kiegészített nyers gyümölcsökből, zöldségekből, de a főtt változatok is népszerűek, ezeket általában húsételekhez kínálják.

A chutney Európában

Az európai konyhában ismert volt már az első évezredben is ez a kelet-ázsiai ételféleség – a rómaiak is készítették – aztán kikopott az évszázadok során. Modernkori fellendülését az Angliába költözött indiaiaknak köszönheti, akik a helyben elérhető gyümölcsökkel (alma, szilva, rebarbara stb.) rekonstruálták az indiai szubkontinens ezen ételét. A modern konyhaművészetben rengeteg különféle chutney-t használnak.

A chutney elkészítésének alapjai

A chutney alapanyagául hagyományosan szolgálhat a mangó, a paradicsom, de készítik földimogyoróból, mentából és egyéb zöldségekből is. Európában népszerűek a rebarbara és szilva alapú chutney-k. 

Az édesség és savasság arányát az alapanyagok mellett ecettel, illetve többek között aszalt gyümölcsökkel, cukorral, mézzel vagy melasszal állítják be. Európában és a modern világkonyhában az utóbbi változatok népszerűbbek, amelyeket húsételektől elkezdve számos fogás mellé tálalnak. A chutney konzisztenciája lehet sima vagy darabos; állaga nagymértékben függ a felhasznált alapanyagoktól és az elkészítési módtól. A hőkezeléssel készült chutney a lekvárhoz hasonlóan eltartható. A főzött változatoknál nagyon fontos, hogy sokáig, lassú tűzön érdemes főzni őket, hogy összeérjenek az ízek.

Fűszerezés: ezekkel a fűszerekkel lesz különleges

A Magyarországon ismert és szeretett lekvárokhoz képest a chutney annyiban több, hogy nemcsak az édes-savanyú ízkombináció van jelen, hanem a só és számos fűszer is. A  további fűszerek előtt még érdemes megemlíteni a hagymát és fokhagymát, amelyek nemcsak a paradicsomalapú chutney-knak szolgáltatnak remek alapot.

Néhány további gyakran használt fűszer, a teljesség igénye nélkül:

  • Gyömbér
  • Citrusok héja
  • Tamarind
  • Chili
  • Fahéj
  • Szegfűszeg
  • Koriander
  • Köménymag
  • Curry fűszerkeverékek

Chutney: személyre szabott ajándék

A chutney ezerféle ízének és eltarthatóságának köszönhetően népszerű ajándék. Befőttes üvegben sokáig eláll, és személyre lehet szabni attól függően, hogy az ajándékot kapónak mik a kedvenc gyümölcsei, zöldségei vagy fűszerei.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil