kifejezések
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

kifejezések

Claret

A claret a francia „clairet” kifejezésből származik, amelyet a 14. századi Angliában használtak a bordeaux-i rozéfajtákra, mivel a szó maga a „tiszta”, „halvány” vagy „világos” bort jelölte. Ám ahogy később a bordeaux-i borok egyre népszerűbbé váltak, a claret az összes bordeaux-i stílusú vörösbor informális gyűjtőfogalmává vált Nagy-Britanniában. Manapság a kifejezést a borhoz kapcsolódó sötétvörös színre is használják, amelyet a körömlakkoktól kezdve a fonalakig mindenféle termékre alkalmaznak. Fontos különbséget tenni még a claret és a clairet között. A clairet a bordeaux-i boroknak egy sötét rózsaszín típusa, amelyet kis mennyiségben készítenek vörös szőlőből.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil