konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Emulgeálás

Az emulgeálás során olyan folyadékokat keverünk össze, amelyek alapesetben nem egyesíthetőek. Ilyen például az olaj és az ecet kombinálása, amikor salátaönteteket, majonézt vagy aioli szószt készítünk. Ahhoz, hogy mégis létrejöjjön az elegy, vagy erőteljes keverésre, vagy emulgálószerekre lesz szükség, amelyek a zsírral és a vízzel is képesek összekapcsolódni. Gyakran használt emulgeálószer például a lecitin, amely a tojássárgájában is megtalálható. A vaj is emulgálás révén jön létre, hiszen a nem homogenizált tej esetében a zsírkomponens, vagyis tejszín a felszínen ülepedik le, amelyet ha alaposan és hosszasan kevergetünk, a víz és a zsír egyesülésével vaj keletkezik.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil