konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Fermentálás

A fermentálás az élelmiszerek tartósításának ősi technikája. Az emberiség már évszázadok óta fermentálja, vagyis erjeszti a táplálékát, anélkül, hogy megértette volna a folyamat mögött rejlő tudományt. A fermentáció egy természetes folyamat, amelynek során a mikroorganizmusok, például az élesztő és a baktériumok szénhidrátokat, például keményítőt és cukrot alakítanak át alkohollá vagy savakká.
Az erjesztett élelmiszerek gazdagok jótékony probiotikumokban, és számos egészségügyi előnnyel járnak a jobb emésztéstől kezdve az erősebb immunitásig. A fermentálás otthon is könnyen elvégezhető, miközben kiélheted a kreativitásodat a zöldségek és a fűszerek variálásával.
Fermentált zöldség készítése
Mit lehet fermentálni? Szerencsére sok mindent a káposztaféléktől és gyökérzöldségektől kezdve a hüvelyesekig és a gabonafélékig, de bizonyos gyümölcsök (például az alma) fermentálása sem ördögtől való, ha szereted a savanykás ízeket. Ha még kezdő vagy a zöldségfermentálásban, próbáld ki a savanyú káposzta készítését tejsavas erjesztéssel, amihez csak jódozatlan sóra, vízre, megfelelően záródó, alaposan fertőtlenített üvegedényre és persze káposztára lesz szükséged.

Szponzoraink 2023

Balra nyil Jobbra nyil