konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Fermentálás

A fermentálás az élelmiszerek tartósításának ősi technikája. Az emberiség már évszázadok óta fermentálja, vagyis erjeszti a táplálékát, anélkül, hogy megértette volna a folyamat mögött rejlő tudományt. A fermentáció egy természetes folyamat, amelynek során a mikroorganizmusok, például az élesztő és a baktériumok szénhidrátokat, például keményítőt és cukrot alakítanak át alkohollá vagy savakká. 

Az erjesztett élelmiszerek gazdagok jótékony probiotikumokban, és számos egészségügyi előnnyel járnak a jobb emésztéstől kezdve az erősebb immunitásig. A fermentálás otthon is könnyen elvégezhető, miközben kiélheted a kreativitásodat a zöldségek és a fűszerek variálásával.

Fermentált zöldség készítése

Mit lehet fermentálni? Szerencsére sok mindent a káposztaféléktől és gyökérzöldségektől kezdve a hüvelyesekig és a gabonafélékig, de bizonyos gyümölcsök (például az alma) fermentálása sem ördögtől való, ha szereted a savanykás ízeket. Ha még kezdő vagy a zöldségfermentálásban, próbáld ki a savanyú káposzta készítését tejsavas erjesztéssel, amihez csak jódozatlan sóra, vízre, megfelelően záródó, alaposan fertőtlenített üvegedényre és persze káposztára lesz szükséged.

Így készítsd a savanyú káposztát!

Egy 7 dl-es üveghez szükséged lesz 

  • 1 kg téli, édes káposztára, amelynek vágd ki a torzsáját, majd szeld vékony csíkokra vagy gyaluld le, de hagyj meg pár egész levelet fedésnek;
  • 1 kis darab szeletelt birsalmára (opcionális);
  • 1 db szárított csípős paprika (opcionális);
  • néhány szem borsra és köménymagra;
  • kevés szeletelt tormára (opcionális); illetve
  • 2.5 dkg nem jódozott sóra.

Sózd be jól a káposztát, majd hagyd állni legalább 2-3 órán át, ezután pedig jól gyúrd át, hogy minél több levet eresszen. Forrázd ki az üveget, majd tegyél bele egy adag káposztát,  ezután pedig jöhetnek a fűszerek, illetve ha használsz, akkor a torma és a birs, majd indíthatod a következő adag káposztát. Így rétegezve töltsd meg az edényt, miközben minden adagnál jól nyomkodd le a káposztát, hogy ellepje a sós lé az alapanyagokat. A tetejét fedd le a meghagyott egész levelekkel, de ezt is jól borítsa be a sós lé, hiszen ez biztosítja a megfelelő erjedést a terméknek.

Az üveg legyen teli, amikor rácsavarod a szintén sterilizált fedőt. Tedd az edényt meleg helyre egy tányérra, hogy az erjedéskor távozó lé erre folyjon. A fermentálódás olyan 7-10 nap alatt következik be, ezalatt ne nyitogasd az üveget. Ha megsavanyodott a káposzta, tedd hideg helyre, ahol még hónapokig eláll.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil