konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Flambírozás

Nincs is annál látványosabb, mint amikor a vacsora végén a séf lángba borítja a desszertet az asztalnál, vagy éppen a főfogást gyújta meg a drámai hatás és a karamellizált íz kedvéért. De honnan is ered ez az eljárás? A flambé francia szó, ami lángoltat vagy lángolót jelent. A flambírozás során alkoholt öntenek az ételre még a főzési, sütési folyamat közben vagy tálaláskor, majd a szeszes italt meggyújtják.
Fontos, hogy az alkohol legyen legalább 40%-os. A húsételekhez használj semlegesebb ízvilágú szeszt, mint amilyen a vodka, míg az édességekhez jól illik például a rum és a konyak. Az italt flambírozás előtt fel kell melegíteni, de nem szabad forralni, és ügyelj arra is, hogy ne gyufát használj az alkohol meggyújtásához.

Szponzoraink 2023

Balra nyil Jobbra nyil