konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Flambírozás

Nincs is annál látványosabb, mint amikor a vacsora végén a séf lángba borítja a desszertet az asztalnál, vagy éppen a főfogást gyújta meg a drámai hatás és a karamellizált íz kedvéért. De honnan is ered ez az eljárás? A flambé francia szó, ami lángoltat vagy lángolót jelent. A flambírozás során alkoholt öntenek az ételre még a főzési, sütési folyamat közben vagy tálaláskor, majd a szeszes italt meggyújtják.

Fontos, hogy az alkohol legyen legalább 40%-os. A húsételekhez használj semlegesebb ízvilágú szeszt, mint amilyen a vodka, míg az édességekhez jól illik például a rum és a konyak. Az italt flambírozás előtt fel kell melegíteni, de nem szabad forralni, és ügyelj arra is, hogy ne gyufát használj az alkohol meggyújtásához.

A flambírozott fogások készítésének menete

Szükséged lesz egy magas alkoholtartalmú italra, egy edényre az alkohol felmelegítéséhez, egy nagy serpenyőre vagy flambírozó edényre, illetve egy hosszú öngyújtóra vagy egy flambírozó pisztolyra.

  • Melegítsd fel az alkoholt egy edényben, amíg buborékok nem kezdenek képződni benne, de ne forrad fel.
  • Öntsd fel a felmelegített szeszt a flambírozandó étellel töltött serpenyőbe, majd a tűzhelytől biztonságos távolságban állva azonnal gyújtsd meg egy hosszú öngyújtóval vagy egy flambírozó pisztollyal.
  • Óvatosan rázd meg az immár lángoló serpenyőt, hogy az alkohol egyenletesen eloszoljon, majd várd meg, amíg a lángok eltűnnek. Az alkoholgőz általában néhány másodperc alatt magától elég.
  • Azonnal tálald a fogást.

Ha nincs flambírozó serpenyőd, használj helyette egy megfelelő eszközt, amely bírja a magas hőt, például rozsdamentes acélból készült edényt. Kerüld a tapadásmentes serpenyők vagy az alumínium használatát, különben megsérülhet az edény. Ne várj túl sokáig az alkohol meggyújtásával, az ételnek ugyanis nem szabad túl sok alkoholt magába szívnia, mert ez megváltoztathatja az elérni kívánt ízvilágot.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil