kifejezések
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

kifejezések

Fondant

A fondant francia eredetű szó, amelynek jelentése olvadó, technikailag pedig nem más, mint egyfajta cukormáz, amelyet leggyakrabban sütemények, torták, cupcake-ek megformálására vagy díszítésére használhatsz. A fondant házilag is egyszerűen elkészíthető, hiszen nem kell hozzá más, mint zselatin, porcukor, vaj és méz megfelelő arányú keveréke. A fondant recept elemei tetszés szerint cserélhetőek: vaj helyett kipróbálhatod a kókuszzsírt, míg a mézet kiválthatod például különböző szirupokkal. 

Fondant recept házilag

Hozzávalók:

 • kb. 450 g porcukor
 • 6 evőkanál víz
 • 1 evőkanál zselatin
 • 2 evőkanál méz
 • 1 evőkanál étkezési keményítő
 • 1 evőkanál vaj, margarin vagy kókuszzsír
 • élelmiszerfestékek (opcionális)

Elkészítés:

 1. Keverd el a zselatint a vízben, majd melegítsd fel úgy, hogy ne forrjon, majd keverd el jól melegen a zsiradékkal és a mézzel.
 2. Egy nagy tálban keverd össze az átszitált porcukrot és a kukoricakeményítőt, majd apránként adagolva gyúrd jól össze a zselatinos keverékkel. Ha a fondant túl ragacsos, adj hozzá egy kis porcukrot, ha túl kemény, nedvesítsd meg egy kis vízzel. A cél az, hogy egy rugalmas, nem ragadós golyóbist kapj.
 3. Ha szeretnéd, hogy a máz színes legyen, keverj hozzá néhány csepp élelmiszerfestéket. Add hozzá fokozatosan, amíg eléred a kívánt színt.
 4. Csomagold be fóliába vagy helyezd egy légmentesen záródó tárolóedényben. Hagyd pihenni legalább egy órán keresztül szobahőmérsékleten, a felhasználásig pedig tedd hűtőszekrénybe.

A kész anyagot felhasználhatod a torták, sütemények díszítésére. A cukormázat használat előtt ki kell nyújtani, amihez a legjobb, ha étkezési keményítőt szórsz a nyújtódeszkára, majd tetszés szerint formázhatod, kivághatod belőle a kívánt formákat és díszeket.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil