konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Gratinírozás

Az au gratin francia kifejezés a kapar/vakar kifejezésből származik. Magyarul alapvetően a „rakott” és „csőben sült” ételekre vonatkozik (a csőben sültön itt sütőben sültet kell érteni).

Az eredeti francia kifejezés magában foglalja, hogy az edénybe rétegzett étel tetejére zsemlemorzsával és időnként vajjal összekevert reszelt sajt kerül. A morzsa segít felszívni a vajat és a sajtból kiolvadó zsírt, emellett roppanós textúrát, illetve további ízt kölcsönöz az ételnek. Az au gratin ételekhez általában Gruyére vagy parmezán sajtot használnak, de a cheddar is jó választás lehet. A hagyományos au gratin ételekre egyébként is a tejszín és a különféle tejtermék-alapú mártások, például a besamel használata jellemző.

A leghíresebb au gratin étel a franciák híres rakott krumplija, a gratin dauphinois. A Magyarországon készített verzióval szemben ezt vékonyra vágott, nyers krumpliszeletekkel és húsfélék nélkül készítik. A gratin dauphinois mellett számos ételt lehet elkészíteni a technikával, gyakoriak például a zöldségekből (karfiol, brokkoli) készült fogások.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil