konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Grillázs

A grillázs, azaz a krokant tulajdonképpen egy olvasztott, égetett cukor, amelyet valamilyen dió- vagy mogyorófélével gazdagítunk. Csodálatosan néz ki granolák, sütemények vagy sajttorták díszítéseként, ráadásul igazán finom édesség is. A grillázsrecept igen egyszerű, de érdemes azért jól odafigyelni közben, nehogy odaégessük, az olvasztott cukor ugyanis gyorsan odakap.

A grillázs készítése

A puha grillázs készítésének titka abban rejlik, hogy azonnal kell levenni a tűzről, amikor gyantaszínűre pirul az olvadt cukor, és ekkor rögtön bele kell keverni a tört mogyorót, diót vagy mandulát. Ezután már csak el kell oszlatni egy sütőpapíron, és türelmesen kivárni, hogy megszilárduljon. Miután nagyjából egy óra elteltével teljesen kihűlt, nagyobb darabokra tördeljünk, és egy vastagabb zacskóba tesszük. Ezután egy klopfolóval apróra zúzzuk. A pörkölt olajos magvakkal készült pirított cukor grillázs remek kiegészítője a krémes süteményeknek, desszerteknek.

A grillázstorta rejtelmei

A grillázstorta, amelyet még pörkölt torta néven is ismerünk, már a X. században ismert volt, Magyarországon pedig a feljegyzések szerint Mátyás király és Beatrix lakodalmán ezt az édességet fogyasztották. A torták alapanyagaként 1 kg cukor mellé 50-80 dkg magőrleménnyel kell számolni, ami igazán drága mulatságnak számított a középkorban, ezért sokáig csak a módosabbak számára készültek ezek a mutatós csodák, amelyek nagyfokú precizitást és fantáziát igényelnek. A grillázstorta, amelyet itthon leginkább dióval gazdagítanak, a későbbiekben népszerű lett lakodalmakon és különböző ünnepélyeken, mivel igen látványos és mutatós eleme az ünnepi asztalnak.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil