konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Habarás

A sűrítési eljárások közül a rántás mellett a magyar konyha egyik legfontosabb eleme a habarás. Mi kell hozzá? A régi nagy kedvenc a tejfölös habarás, de használhatsz tejet, tejszínt, vagy akár kókusztejet is, és nem maradhat el a liszt, illetve ennek alternatívájaként a kukoricakeményítő sem. A habarásra akkor lehet szükség, amikor olyan ételt készítesz, amelyhez nem kell zsiradékot használni, mint amilyenek például a gyümölcslevesek vagy a mártások, de bizonyos főzelékféléknek is jól áll ez a sűrítési módszer.

A tejszínes habarásnál fontos megjegyezni, hogy főzőtejszín használatánál a habarás folyékonyabb marad a tejfölös változathoz képest, így többnyire mártások esetén érdemes egy tojássárgáját is a masszához keverni a krémesebb végeredmény érdekében. Ha szeretnél odafigyelni az alakodra, tejföl helyett joghurtot is használhatsz, mivel ez a tejtermék némileg kevesebb kalória-tartalommal bír, míg a gluténérzékenyeknél fontos, hogy a lisztet például keményítőre vagy más gluténmentes lisztféleségre cseréljék.

Habarás tejföllel

Az arányok nincsenek kőbe vésve, szemmérték és egyéni ízlés alapján dönthetsz, hogy miből mennyit használsz. Nagyjából egy bögre tejfölhöz adj kb. 2 evőkanál lisztet, majd keverd addig, amíg csomómentes nem lesz. Ezután mérj a keverékhez a forró étel levéből, és ezt ismételgesd apránként, alaposan eldolgozva a csomókat. Nagyon fontos a fokozatosság, ezért érdemes akár evőkanálanként adagolni a forró levet.

Ezután lassan, a tűzről levéve öntsd bele a meleg habarást a megfőtt levesbe vagy főzelékbe, dolgozd el jól, ezt követően pedig tedd vissza a tűzre, és rottyansd meg lassú tűzön, folyamatos kevergetés közben az ételt, hogy véletlenül se csomósodjon össze. Ökölszabály szerint nagyjából 1 liter leves esetén egy evőkanál liszttel vagy keményítővel számolj, míg a szaft sűrítéséhez 2-3 evőkanálnyira lesz szükséged.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil