konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Irdalás

Irdalásnak nevezzük azt az eljárást, amikor a bőrös húsok, halak felszínét sütés előtt egy éles késsel bevagdossuk. Kacsacomb, illetve kacsamell esetén azért hasznos beirdalni a húst, hogy a bőr alatti zsírréteg kisüljön, míg a halaknál a szálkák roncsolása a feladat. A halak irdalása pofonegyszerű, csak arra kell ügyelni, hogy ne szeld át a bőrt, és a filézett halon 2-3 mm-enként ejts egy-egy határozott vágást egy éles, hosszú konyhakéssel. A nagyobb szálkás halakat, például a pontyot vagy a csukát érdemes filézni és irdalni, míg a kisebb szálkás halakat, azaz a keszeg- és kárászféléket nem kell filézni, elég csak sűrűn beirdalni.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil