A julienne-re vágás egy hagyományos francia késes technika, amelynek során a zöldséget négyszögletesre, majd egyenletesen vékony hasábokra és gyufaszálakra kell vágni. Létezik a rövidített változat is, amely szerint a zöldségeket átlósan vékonyra szeljük, majd egymásra rakjuk és hosszú, vékony csíkokra szeleteljük.
A julienne vágás biztosítja az egyenletes méretet, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a zöldségek gyorsan és azonos sebességgel főjenek meg, de emellett textúrát is adhatunk vele: gondoljunk csak a sárgarépa friss ropogására, amelyet a különböző salátáknak, köreteknek és szivárványszínű zöldségkeverékeknek biztosít. Az ideális méret az ízléses kis gyufaszálak számára az 5-6 cm-es hosszúság és az 1-2 mm vastagság.
Szükséged lesz egy nagyfelületű, vékony pengéjű, éles késre, egy vágódeszkára, és valamilyen zöldségfélére, ami alapesetben a sárgarépa, de a julienne-re vágás jól működik akár cukkínivel vagy zellerszárral is. Ha nem szeretsz pepecselni, használhatsz julienne szeletelőt, vagy olyan konyhai robotgépét, amely elvégzi a aprítás feladatát helyetted.
Lágyabb alapanyagokkal, például paradicsommal is kipróbálhatod a technikát: kezd a műveletet egy negyedelt paradicsommal úgy, hogy minden negyednél eltávolítod a paradicsom húsáról a magokat, majd fektesd le a paradicsomot héjával lefelé, és vágd julienne-re.
Hogyan végezd a julienne-re vágást késsel?
Kezdd lassan, és ahogy egyre több tapasztalatot szerzel, képes leszel egyenletes, folyamatos mozdulatokkal vágni.