konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Konfitálás

A francia „confit” szó szó szerint azt jelenti, hogy tartósítani, a konfitált jelentése pedig többnyire zsírban eltett ételt takar. A konfitálás egy olyan technika, amelyet hagyományosan a húsok tartósítására használnak, saját zsírjukban való, alacsony hőmérsékleten, lassú főzéssel. A húsok, különösen a szárnyashús a leggyakoribb alapanyag, de a zöldségek és a gyümölcsök is felhasználhatók konfitált ételekhez.

Konfitált tarja készítése

A konfitálás legfontosabb eleme a zsír, mivel a zsiradékban történő lassú főzés megnehezíti a baktériumok szaporodását, de a tartósítás során különös figyelmet kell fordítani a hőmérsékletre is. A tarját sózd meg, majd ízesítsd babérlevéllel, kakukkfűvel, borssal és fokhagymával, majd egy lábasba téve borítsd be jól sertészsírral, és főzd 75-85 fokon legalább 3 órán át, de elmehetsz akár 6 óráig is, hogy igazán jól összeérjenek az ízek.

Szponzoraink 2023

Balra nyil Jobbra nyil