kifejezések
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

kifejezések

Mousse

A mousse jelentése hab, amelyet könnyű és légies textúrája különböztet meg a többi desszerttől. Ezt az állagot felvert tojásfehérjével érheted el, amely megtartja a benne rekedt légbuborékokat, de a mousse krém készülhet tejszín habbá verésével is, amellyel szintén levegővel teli könnyed textúrát hozhatsz létre. 

Meglepően sokoldalúan felhasználható édesség, hiszen tálalhatod egyszerűen, púpozott tejszínhabbal, de más desszertek készítésénél is remekül megállja a helyét. Kenheted például tortarétegek közé krém helyett, de töltheted pitébe vagy puffancsokba is, sőt, trifle-t is összeállíthatsz vele piskóta és friss gyümölcsök segítségével.

Mousse recept

A házi mousse tökéletes módja az étkezés befejezésének, ráadásul számtalan változatban elkészíthető, hogy sose lehessen ráunni. Legnépszerűbb változata a csokimousse, amelyhez érdemes többféle csokit használni, emellett pedig tojásra, tejszínre, és porcukorra lesz még szükséged.

Egyszerű, gyors csokimousse

Ezekre lesz szükséged:

  • 300g jó minőségű étcsokoládé (akár többféle, tejcsokival is keverheted) durván összetörve;
  • 3 szobahőmérsékletű tojás;
  • 1/4 csésze porcukor;
  • 1 evőkanál jó minőségű, átszitált kakaópor;
  • 300 ml zsírdús tejszín, plusz extra tejszínhab a tálaláshoz; illetve
  • reszelt csokoládé a díszítéshez.

 

  1. Helyezd a csokoládét egy hőálló tálba egy lábasban enyhén lobogó víz fölé úgy, hogy a tál ne érjen a vízbe. 
  2. Kevergesd, amíg megolvad, majd vedd le a tálat a tűzről, és tedd félre, hogy kissé lehűljön.
  3. Tedd a tojásokat és a cukrot egy nagy tálba, és elektromos habverővel verd egészen addig, amíg a keverék halványabbá és sűrűbbé válik, és a duplájára nő a térfogata. 
  4. Öntsd bele a kakaóport és a kihűlt csokoládét, és dolgozd jól össze.
  5. Verd fel a tejszínt, majd egy nagy fémkanál segítségével óvatosan keverd a csokoládés keverékhez úgy, hogy minél levegősebb maradjon a végeredmény. 
  6. Kanalazd 6 tálalópohárba, és legalább 1 órán át hűtsd a hűtőben. 
  7. Tálalás előtt 15 perccel vedd ki a hűtőből, majd díszítsd extra tejszínhabbal és reszelt csokoládéval.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil