A mousse jelentése hab, amelyet könnyű és légies textúrája különböztet meg a többi desszerttől. Ezt az állagot felvert tojásfehérjével érjük el, amely megtartja a benne rekedt légbuborékokat, de a mousse krém készülhet tejszín habbá verésével is, amellyel szintén levegővel teli könnyed textúrát hozhatunk létre. Meglepően sokoldalúan felhasználható édesség, hiszen tálalhatjuk egyszerűen, púpozott tejszínhabbal, de más desszertek készítésénél is remekül megállja a helyét. Kenhetjük például tortarétegek közé krém helyett, de tölthetjük pitébe vagy puffancsokba is, sőt, trifle-t is összeállíthatunk vele piskóta és friss gyümölcsök segítségével.
A házi mousse tökéletes módja az étkezés befejezésének, ráadásul számtalan változatban elkészíthető, hogy sose lehessen ráunni. Legnépszerűbb változata a csokimousse, amelyhez érdemes többféle csokit használni, emellett pedig tojásra, tejszínre, némi vajra és porcukorra lesz még szükségünk.