konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Pácolás

A pácolás nemcsak a különböző húsok, halak és zöldségek ízesítésére szolgál, hanem a keményebb húsok puhítására is. A száraz pácolás különböző fűszerek bedörzsölését jelenti az élelmiszerbe, míg a nedves pácolás páclé segítségével történik. 

Hideg páclé készítése

A páclé a fűszereken kívül még fokhagymát/hagymát és esetleg valamilyen édes összetevőt tartalmaz, de nem maradhat el a savas hozzávaló, az ecet, a bor, a citrom vagy a joghurt sem. Ne hagyd ki az olajokat, mivel ezek segítik az ízek felszívódását, de érdemes inkább magas füstpontú változatokat használni, mint amilyen a földimogyoró, a repce vagy a szója, mivel ezek jobban működnek grillezés vagy sütés közben. Ne adj hozzá túl sok sót, mert az elvonja a nedvességet a húsból, és megakadályozza az ízek felszívódását. A sót az elkészítés után pótolhatod.

Páclé készítése sertéshúshoz

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze barna cukor
  • 1/2 csésze szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1/4 teáskanál bors
  • 4 szelet sertéskaraj

Egy tálban keverd össze a barna cukrot, a szójaszószt, a fokhagymát és a borsot. Ebben a páclében forgasd meg jól a húst úgy, hogy mindenhol bevonja a keverék. Fedd le és tedd a hűtőbe 6-8 órára. Csöpögtesd le a karajt, és grillezd meg a sertésszeleteket lefedve, közepes lángon 4-5 percig mindkét oldalon, vagy amíg a hús eléri a kívánt állagot.

A húspácolás alapszabályai

Tévedés azt gondolni, hogy minél tovább hagyod a húst a páclében, annál finomabb lesz a végeredmény, hiszen a túl hosszú ideig tartó pácolás a savasság miatt csökkentheti az alapanyag minőségét, mivel lebontja a fehérje szerkezetét. Szárnyasoknál elég 1,5 óra, a marhahús finomabb részeire, például a vesepecsenyére szánj 2 órát, míg a keményebb részek ücsöröghetnek a pácban kétszer ennyi ideig is. A bepácolt húst tedd a hűtőbe, hogy megelőzd a baktériumok elszaporodását, így biztonságosabbá válik az étel fogyasztása. Fontos, hogy ne használj se túl sok, se túl kevés pácot: a legjobb kalkuláció, ha hozzávetőlegesen 1 kg húshoz 2,5 dl páclével számolsz.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil