konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Párolás

A párolás alacsony hőmérsékleten, lassú tűzön történik, amikor az étel a saját levében, vagy alaplében, esetleg vízben, vagy más folyadékban, például paradicsomlében fő meg, hogy minél egészségesebb, tápanyagokban gazdag és az eredeti ízeket megőrző fogásokat kapjunk. A párolás emellett alacsony zsírtartalommal jár, mivel nem szükséges olajat vagy zsiradékot használni hozzá, és különösen zöldségek, halak és tenger gyümölcsei esetében válik be igazán.

A húspárolás szabályai

Válasszunk olyan húsfajtát, amely alkalmas a párolásra. A sertés, a marha, a bárány és a baromfi jobban párolhatók, mivel ezek a típusok könnyebben megpuhulnak a folyamat során. 

  • Fűszerezésként használhatunk sót, borsot, zöldfűszereket vagy más ízesítőket, és ha szeretnénk, nagyon pici zsiradékon meg is piríthatjuk az ételt párolás előtt. 
  • Ezután öntsünk a lábosba vagy serpenyőbe a folyadékot, amely gőzt generál a pároláshoz, ami lehet víz, húsleves, zöldségleves vagy akár bor is, de épp csak egy keveset, hogy az étel párolódhasson, de ne főjön a lében.

Szponzoraink 2023

Balra nyil Jobbra nyil