konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Párolás

A párolás alacsony hőmérsékleten, lassú tűzön történik, amikor az étel a saját levében, vagy alaplében, esetleg vízben, vagy más folyadékban, például paradicsomlében fő meg, hogy minél egészségesebb, tápanyagokban gazdag és az eredeti ízeket megőrző fogásokat kapjunk. A párolás emellett alacsony zsírtartalommal jár, mivel nem szükséges olajat vagy zsiradékot használni hozzá, és különösen zöldségek, halak és tenger gyümölcsei esetében válik be igazán.

A húspárolás szabályai

Válasszunk olyan húsfajtát, amely alkalmas a párolásra. A sertés, a marha, a bárány és a baromfi jobban párolhatók, mivel ezek a típusok könnyebben megpuhulnak a folyamat során. 

  • Fűszerezésként használhatunk sót, borsot, zöldfűszereket vagy más ízesítőket, és ha szeretnénk, nagyon pici zsiradékon meg is piríthatjuk az ételt párolás előtt. 
  • Ezután öntsünk a lábosba vagy serpenyőbe a folyadékot, amely gőzt generál a pároláshoz, ami lehet víz, húsleves, zöldségleves vagy akár bor is, de épp csak egy keveset, hogy az étel párolódhasson, de ne főjön a lében. 
  • Fedjük le az edényt, hogy a gőz ne tudjon kiszökni, majd időnként ellenőrizzük a húst, miközben figyeljük, hogy mennyi folyadékra van még szükség a tökéletes állag eléréséhez.

Párolás vs gőzölés

A párolásnál is kíméletesebb főzési eljárás a gőzben párolás, amellyel kiemelhetjük a friss és jó minőségű alapanyagok természetes ízét. Ilyenkor egyáltalán nem érintkezik a főzővíz az étellel, pusztán a vízgőzben puhul a fogás. A gőzölés során a zöldségek megőrzik nedvességtartalmukat, ami serkenti a keringést. A nyári hőségben pedig azért remek döntés, ha a sütés helyett inkább pároljuk vagy gőzöljük az ételeinket, mivel így több folyadékkal látnak el bennünket ételeink, amikor egyébként a kánikula miatt hajlamosabbak vagyunk a kiszáradásra. 

Egy párolóbetét használatával könnyedén megoldhatjuk a párolás vagy a gőzölés kérdését, hiszen csak arra kell figyelni, hogy a betét ne érjen a vízbe, ha gőzölni szeretnénk az ételt. Egy lassúfőző-edény pedig még egyszerűbbé teszi a főzést, hiszen ezekben a készülékekben nagyon alacsony hőfokon párolhatjuk meg könnyedén kedvenc fogásainkat.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil