konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Posírozás

A posírozás egy olyan kíméletes főzési módszer, amely során az ételt folyadékba, például vízbe, levesbe vagy borba merítve készítjük el alacsony, többnyire forráspont alatti, 60-80 °C fokon, mivel ez a hőmérséklettartomány különösen alkalmas az érzékeny alapanyagok, például a tojás vagy a gyümölcs készítéséhez. Halat is posírozhatunk, amelynek mérettől függően kb. 10 percre lesz szüksége, míg a csirkének 20 perc is kellhet, hogy elkészüljön.

A párolás és a posírozás hasonló fogalmak, amelyek többnyire csak a főzési hőmérsékletben különböznek. A párolás csúcshőmérséklete jó néhány fokkal alacsonyabb, mint a párolásé, amely körülbelül 85 °C-on kezdődik. Gyakran a posírozó folyadékot savval (ecet, citrom, bor) és aromákkal (fűszernövényekkel, például babérlevéllel, kakukkfűvel, rozmaringgal) ízesítik. Fontos, hogy olyan alapot hozzunk létre, amely jól illik ahhoz az ételhez, amit posírozni szeretnénk, hogy az ízek a lassú főzési idő alatt összeolvadhassanak.

A blansírozás is rokonítható a posírozással, ám ott a hőkezelés után jégfürdőre van szükség, hogy „sokkoljuk” az alapanyagot, és megállítsuk a főzési folyamatokat. Ez a jégfürdő segít megőrizni a blansírozott zöldségek színét is. A blansírozás, akárcsak a posírozás, kivonja a nedvességet, és előkezelésként használható az étel puhítására is.

Posírozott tojás készítése

A posírozás egy egyszerű és ízletes módja annak, hogy puha és krémes tojást kapjunk.

  • Először is töltsünk meg egy közepes méretű lábast hideg vízzel, és enyhén forraljuk fel, majd a sózzuk meg, és adjunk hozzá kevés fehérborecetet.
  • Ezután törjük fel a tojásokat egyenként egy kis tálkába, majd ezekből az edényekből óvatosan borítsuk őket a forró vízbe. Az edény méretétől függően előfordulhat, hogy a tojásokat egyesével kell posírozni. A hőfokot vegyük lejjebb, hogy épp csak gyöngyözzön a víz.
  • Főzzük a tojásokat 2 percig, majd ellenőrizzük az eredményt: ha kellően megszilárdultak, szedjük ki őket a vízből egy merőkanál segítségével.
  • Helyezzük a tojásokat papírtörlővel bélelt tányérra, hogy a felesleges nedvességet eltávolítsuk, majd fűszerezés után azonnal tálaljuk az elkészült ételt.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil