Melyek a jó rántás receptjének alapjai? A megfelelő zsiradék kiválasztása, ami mártásoknál és krémleveseknél legyen inkább vaj, míg a magyaros főzelékeknek jobban áll a liba- vagy kacsazsír, de persze olajjal is elkészíthetőek.
Először az olajat, vajat vagy a zsírt melegítsd fel egy vastagabb aljú edényben, majd erre szórd a lisztet.
Tejfölös leveseknél, főzelékeknél pirítsd meg a keveréket zsemleszínűre, a mártások maradhatnak kicsit sápadtabbak is.
Fontos még, hogy ugyanannyi lisztet használj, mint amennyi zsiradékot, és alacsony lángon dolgozz, nehogy odakapjon.
A csomók elkerüléséhez a meleg rántást hideg vízzel keverd simára, míg a kihűlthöz meleg vizet, esetleg a leves vagy a főzelék levét használd.
Ízlés szerint készítheted a főzelékedet, levesedet fokhagymás vagy hagymás rántással is, de az alaprántásodat felturbózhatod pirospaprikával és köménnyel is, amikor magyaros ételeket készítesz.