Tóth Szilárd

Szatmári gyerek vagyok.

Mátészalkán születtem és nőttem fel. Azokhoz hasonlóan, akinek sokat dolgoztak a szülei, a fiatal éveim jó részét falkában, a tévé előtt vagy nagyanyámnál és a főztje mellett töltöttem.

Fiatalon kerültem a vendéglátás konyhai közegébe, és sok mindennel találkoztam: volt benne szakácsiskola büfé, halbontás, cipekedés, gyorsétterem, hajnali pakolás, minden. Többre vágytam – egyszer csak elhatároztam és Pestig meg sem álltam. Tudtam, hogy bírok dolgozni, jó munkát, okos konyhát, rendszert, fejlődést, társaságot, kötényt akartam. Itthon akkoriban zajlott a hazai gasztroforradalomnak nevezett útkeresés és felfedezés, a szakma izgatott, felszabadult hangulatban kutatott, rekonstruált, improvizált és főzött. Társammal, későbbi étteremvezetőnkkel, Boldizsár Mátéval is akkor találkoztunk.

Talán mindez eredője lehet annak, hogy a Salt konyhájában nincs technológiai indíttatású étel. Nem az vezeti a kezem, hanem az íz a fejemben. Az van meg először: a visszaidézhető zsigeri emlék. A köré rakódik minden más: a kísérletezés, a szaktudás, a technológia, az éttermi csapat munkája és az arányérzék. Addig-addig gyúrjuk, míg nincs meg az eredeti, az “ én ezt ismerem! ” bizonyossága. Az étel nemcsak ennivaló, ahogy egy éttermi fogás sem pusztán kompozíció: akkor jó, ha hat. Ha érzéseket idéz fel, nem volt öncélú a munka, ami létrehozta.

Budapesten dolgozunk, a természetközeli koncepciónk városi közegben még izgalmasabb, itt értük el a sikereinket, itt hoztuk létre új kapcsolatainkat.

Idő kellett hozzá, mire rájöttem, mit kezdjek a tapasztalásokkal, az útravalómmal, a megszerzett tudással, és azzal, hogy szakács vagyok. Hogy mit akarok megmutatni, mit szeretnénk elmesélni a gasztronómián keresztül. Ez jelenleg a Saltban tovább fejlődik. Van bennünk zsiványság, játék, de tudjuk, hogy felelősségünk van az örökségünkkel és célunk az éttermünkkel. Ezt nevezzük mi kortárs magyar gasztronómiának.

A Salt étterem 2021. szeptemberében kapta meg első Michelin-csillagát, 2022-ben pedig az etikus és fenntartható gasztronómiai törekvéseinket jutalmazták a csillag mellett Michelin Green Star-ral is. Szintén 2022-ben bekerültünk a ‘The World’s 50 Best Restaurants’ lista Discovery válogatásába, illetve a világ 100 legjobb séfje között szerepelek a The Best Chef listáján. Sikerült nyitnunk egy pékséget, a Salt Bakery-t, ami nagy álmunk volt és teljes értékű szereplője már a Salt történetének. Mindezt a csapatommal értük el, ami a legnagyobb büszkeségem. A vidéki kötődésem továbbra is megmaradt, sokat járok haza és családi húsérlelőnket is fejlesztjük (Szatmár Dry Cured), amit Vári Zoltán sógorom vezet Nyírmeggyesen.

 

Adatvédelmi Preferencia Beállítások

Adataid védelme
Ha meglátogatsz egy weboldalt, az adatokat tárolhat és nyerhet ki a böngésződről, főleg sütik formájában. Ezek az adatok érinthetnek téged, a preferenciáidat vagy az eszközödet, és legfőképp arra használják őket, hogy az oldalak az elvárt módon működjenek. Ezek az adatok általában nem alkalmasak a te személyes azonosításodra, de arra igen, hogy személyre szabott élményt nyújthassanak. Mivel tiszteletben tartjuk a magánélethez való jogodat, dönthetsz úgy, hogy bizonyos típusú sütiket nem engedélyezel. Kattints a különböző kategóriák neveire több információért és az alapértelmezett beállításaink megváltoztatásához. Azonban bizonyos típusú sütik letiltása befolyásolhatja az oldal által nyújtott élményt és az általunk nyújtható szolgáltatásokat.