Tóth Szilárd

Szatmári gyerek vagyok.

Mátészalkán születtem és nőttem fel. Azokhoz hasonlóan, akinek sokat dolgoztak a szülei, a fiatal éveim jó részét falkában, a tévé előtt vagy nagyanyámnál és a főztje mellett töltöttem.

Fiatalon kerültem a vendéglátás konyhai közegébe, és sok mindennel találkoztam: volt benne szakácsiskola büfé, halbontás, cipekedés, gyorsétterem, hajnali pakolás, minden. Többre vágytam – egyszer csak elhatároztam és Pestig meg sem álltam. Tudtam, hogy bírok dolgozni, jó munkát, okos konyhát, rendszert, fejlődést, társaságot, kötényt akartam. Itthon akkoriban zajlott a hazai gasztroforradalomnak nevezett útkeresés és felfedezés, a szakma izgatott, felszabadult hangulatban kutatott, rekonstruált, improvizált és főzött. Társammal, későbbi étteremvezetőnkkel, Boldizsár Mátéval is akkor találkoztunk.

Talán mindez eredője lehet annak, hogy a Salt konyhájában nincs technológiai indíttatású étel. Nem az vezeti a kezem, hanem az íz a fejemben. Az van meg először: a visszaidézhető zsigeri emlék. A köré rakódik minden más: a kísérletezés, a szaktudás, a technológia, az éttermi csapat munkája és az arányérzék. Addig-addig gyúrjuk, míg nincs meg az eredeti, az “ én ezt ismerem! ” bizonyossága. Az étel nemcsak ennivaló, ahogy egy éttermi fogás sem pusztán kompozíció: akkor jó, ha hat. Ha érzéseket idéz fel, nem volt öncélú a munka, ami létrehozta.

Budapesten dolgozunk, a természetközeli koncepciónk városi közegben még izgalmasabb, itt értük el a sikereinket, itt hoztuk létre új kapcsolatainkat.

Idő kellett hozzá, mire rájöttem, mit kezdjek a tapasztalásokkal, az útravalómmal, a megszerzett tudással, és azzal, hogy szakács vagyok. Hogy mit akarok megmutatni, mit szeretnénk elmesélni a gasztronómián keresztül. Ez jelenleg a Saltban tovább fejlődik. Van bennünk zsiványság, játék, de tudjuk, hogy felelősségünk van az örökségünkkel és célunk az éttermünkkel. Ezt nevezzük mi kortárs magyar gasztronómiának.

A Salt étterem 2021. szeptemberében kapta meg első Michelin-csillagát, 2022-ben pedig az etikus és fenntartható gasztronómiai törekvéseinket jutalmazták a csillag mellett Michelin Green Star-ral is. Szintén 2022-ben bekerültünk a ‘The World’s 50 Best Restaurants’ lista Discovery válogatásába, illetve a világ 100 legjobb séfje között szerepelek a The Best Chef listáján. Sikerült nyitnunk egy pékséget, a Salt Bakery-t, ami nagy álmunk volt és teljes értékű szereplője már a Salt történetének. Mindezt a csapatommal értük el, ami a legnagyobb büszkeségem. A vidéki kötődésem továbbra is megmaradt, sokat járok haza és családi húsérlelőnket is fejlesztjük (Szatmár Dry Cured), amit Vári Zoltán sógorom vezet Nyírmeggyesen.