A karamellizálás folyamata az édes és kesernyés ízek egyik legfinomabb természetes kombinációját hozza létre, amely akkor következik be, amikor a cukrot alacsony hőfokon főzzük, ami mind a megjelenésében, mind az ízében változást okoz. A karamellizáció során az élelmiszerben lévő cukor oxidálódik, barna színt és gazdag, enyhén édes, diós ízt kap.
A karamellizált cukor a világ számos kedvenc édességében, többek között a pillecukorban, a vajkaramellában, a habcsókban, a nugátban játszik kulcsszerepet, de önmagában is fogyasztható, vagy különféle édességek, például a crème brulée, a dulce de leche ízesítéséhez is nélkülözhetetlen.
Cukor karamellizálása: az olvasztott cukor készítése
A cukor karamellizálásának száraz módszere a cukor önmagában történő megolvasztását jelenti.
- Ehhez melegíts fel egy vastagabb aljú, magas falú edényt a tűzhelyre helyezve, közepesen magas hőfokon.
- Öntsd bele a cukrot az edénybe, kevesgesd finoman és várd meg, amíg a cukor elkezd olvadni.
- Ha az összes cukor elolvadt, csökkentsd a hőfokot, és hagyd abba a keverést. Tartsd a forró karamellt a tűzön, amíg el nem éri a kívánt állagot.
- Vedd le karamellizált cukrot a tűzhelyről, és azonnal használd fel.
A cukor karamellizálását nedves módszerrel is végezheted, amelyhez első lépésként cukorszirupot készítesz, majd ezt redukálod alacsonyan hőfokon, amíg a szirup sötétebb színt nyer és karamellizálódik.
A karamellizált cukor felhasználási lehetőségei
- A karamellizált cukrot használhatod gyümölcsök, például almák, körték vagy banánok karamellizálására. A gyümölcsök így édesek, puhák és finom karamellás ízt kapnak.
- A karamellizált cukor egyedi és intenzív aromájával kiválóan alkalmas édesítőszerek helyettesítésére. Karamellizált cukrot adhatsz teához, kávéhoz vagy forró csokoládéhoz, hogy édesítsd és gazdagabbá tedd az ízét.
- Készíthetsz karamellizált cukros sót, amelyet például sült húsokra, perecre, popcornra vagy csokoládéra szórhatsz.