konyhai műveletek
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

konyhai műveletek

Abálás

Az abálás általában a lassú, 100 oC alatti hőmérsékletű vízben történő főzést jelenti. A nyugat- és közép-dunántúli népnyelv kövesztés kifejezése is ezt takarja, bár ez utóbbi tágabb kifejezés, amely vonatkozhat az olvasztani szánt szalonna vagy egyéb húsfélék gyors hőkezelésére is.
Az abálás fontos lépése a disznóölésnek és a hús feldolgozásának. Abálják a hurka töltelékébe kerülő húsféléket és a disznósajtba szánt belsőségeket egyaránt. A szalonna, például a hasaalja-szalonna abálása szintén népszerű. A közkedvelt abált szalonna hagyományosan a hurka főzésére szolgáló abalében fő. Amennyiben külön ételként főzik, bors, babérlevél, fokhagyma és pirospaprika ízesíti a forráspont alatti főzővizet.
Abálni azonban zsírban is lehet. Az alacsony hőmérsékletű zsírban történő hőkezelést, azaz a konfitálást is abálásnak nevezi a népnyelv. Az eljárás előnye, hogy kiváló állagú, hidegen és melegen is fogyasztható, jól eltartható húsétel lesz a végeredmény.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil