kifejezések
Szív Teliszív

Gourmet gasztro-szótár

kifejezések

Bardírozás

A bardírozás egy 19. századi technika, amely a különféle, általában alacsony zsírtartalmú húsok szalonnalapokba történő csavarását jelenti. A szalonna és a benne található zsír segít megőrizni a hús nedvességtartalmát, és folyamatosan zsiradékkal borítja, így nem kell folyamatosan locsolgatni. A bardírozást végzik vadhúsok, szárnyasok és szűzpecsenye esetén is, a szalonna pedig általában hasaalja szalonna vagy hátszalonna, de másféle szalonnákat is lehet használni. A rögzítéshez lehet használni hústűket vagy zsinegeket, de az is előfordul, hogy nincsen rájuk szükség.
A technika természetesen nem csak a hús nedvességtartalmának megőrzésében segít. A szalonna, főleg, ha magasabb hőfokon ropogósra van sütve, kellemes kontrasztot képez a puha, szaftos húsokkal, emellett ízesíti is azokat, főleg, ha füstölt szalonnát használunk. Bizonyos ételek esetén a szalonnaréteget pár perccel a sütés vége előtt eltávolítják, de természetesen rajta hagyni is érdemes: megpirítva fantasztikus, ropogós kérget ad a húsoknak.

Szponzoraink

Balra nyil Jobbra nyil